Το ποδήλατο και το περπάτημα ωφελούν την υγεία ακόμα και σε πόλεις με ατμοσφαιρική ρύπανση

Advertisement

Τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα και την ποδηλασία ισχύουν ακόμα και σε πόλεις όπου η ποιότητα του αέρα είναι σχετικά χαμηλή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 5,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Όταν ασκούμαστε στις πόλεις εισέρχονται στον οργανισμό μας περισσότερα τοξικά μικροσωματίδια λόγω της έντονης αναπνοής.

Advertisement

Από την άλλη πλευρά, η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, την εκδήλωση καρδιοπαθειών και διαφόρων ειδών καρκίνου.

Μια νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οφέλη της άσκησης αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την υγεία του αθλούμενου.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Μάρκο Ταΐνιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής «Preventive Medicine», ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά της σωματικής άσκησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Advertisement

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο γίνεται αρνητικό, δηλαδή ότι το περπάτημα ή η ποδηλασία σε μια πόλη με μέση ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτουν, όταν ξεπερνούν σε διάρκεια τις επτά και τις 16 ώρες ημερησίως αντίστοιχα.

Όμως σε πόλεις με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι αρνητικές επιπτώσεις του περπατήματος ή του ποδηλάτου υπερτερούν των οφελών μετά από μόλις μισή ώρα. Τουλάχιστον, σε ποσοστό, αυτό συμβαίνει στο 1% των πόλεων του πλανήτη μας.

Η μέση ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις της Γης είναι 22 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ανάμεσα στις πιο μολυσμένες πόλεις είναι, εκτός από το Δελχί, το Καράτσι του Πακιστάν και η Ντόχα του Κατάρ.

Advertisement

Ακόμα και στο Δελχί, μια από τις πλέον μολυσμένες πόλεις του πλανήτη μας με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δέκα φορές υψηλότερα από αυτά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης, όπως το Λονδίνο, ένας άνθρωπος θα πρέπει να κάνει ποδήλατο πάνω από πέντε ώρες κάθε εβδομάδα μέχρι η ρύπανση να αντισταθμίσει τα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό του.

Η έκθεση, θεωρούν οι επιστήμονες, δίνει επιπλέον ώθηση στις δράσεις διάδοσης του ποδηλάτου και του περπατήματος ως βέλτιστων περιβαλλοντικά τρόπων μετακίνησης των ανθρώπων στις πόλεις.

Καλό είναι λοιπόν να αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας παρκαρισμένα έξω από το σπίτι, να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα πόδια μας και να ωφελήσουμε τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία μας.

πηγη:econews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement