Οι εχθροί του κρασιού: τι να μην τρώτε όταν το πίνετε

Advertisement

Eίναι μύθος ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας και το λευκό με τα λευκά κρέατα -δεν χρειάζεται να είστε κρεατοφάγοι για να απολαύσετε το κρασί. Τα ζυμαρικά, το ψωμί και όλα τα τυριά σίγουρα ενισχύουν την αξία ενός καλού ποτηριού, όσο οποιοδήποτε κομμάτι κρέας. Στην πραγματικότητα, μάλλον φαίνεται ότι το κρασί συνδυάζεται με τα πάντα! Ψάρια, καυτερά, γλυκά, ακόμη και χάμπουργκερ, ενώ καμιά φορά μοιάζει να μην έχει όρια. Και όμως! Υπάρχουν κάποιες γεύσεις που αναμφισβήτητα είναι εχθροί του κρασιού.

Τσίχλα: Θα μπορούσε να είναι μέντα, σταφύλι ή ακόμη και μια απλή τσιχλόφουσκα. Ό,τι και αν είναι, δεν θα πρέπει να είναι ένα πράγμα: στο στόμα σας. Οποιαδήποτε γεύση τσίχλας μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση που έχει το κρασί. Ακόμη και αν η τσίχλα είναι στο στόμα σας για ώρες κι έχει χάσει την ισχύ της, μπορεί να εξακολουθεί να έχει σημαντική επίδραση στη γεύση σας. Για το λόγο αυτό, ποτέ μην δοκιμάσετε κρασί, ενώ μασάτε τσίχλα και μην το κάνετε επίσης τις προηγούμενες ώρες πριν να πιείτε ένα ποτήρι κρασί. Αν τυχαίνει να μασάτε τσίχλα, φτύστε την και καθαρίστε τον ουρανίσκο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να το γευτείτε καλύτερα.

Οδοντόκρεμα: Μην βουρτσίσετε τα δόντια σας ή μην χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα αμέσως πριν δοκιμάσετε ένα δείγμα κρασιού. To βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος μπορούν να καταστρέψουν όλη την εμπειρία. Ακριβώς όπως μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας πριν από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι θα σας φέρει μια πικρή γεύση στο τέλος, το ίδιο θα γίνει αν συνδυάσετε οδοντόκρεμα με Ξινόμαυρο! Με αυτό δεν λέμε ότι οι πότες κρασιού δεν πρέπει ποτέ να φροντίζουν την στοματική τους υγιεινή, απλώς να την εντάξουν ανάλογα με το πρόγραμμα τους και τη λίστα κρασιών τους και κυρίως στο τέλος μιας δοκιμής ή ενός γεύματος.

Advertisement

Δυόσμος/Μέντα: Ακριβώς όπως με το δίλημμα της οδοντόκρεμας, η κατανάλωση προϊόντων με γεύση δυόσμο πριν ή κατά τη διάρκεια της οινοποσίας αναιρεί την εμπειρία και αλλοιώνει τις γεύσεις. Έτσι, αφήστε στην άκρη τις καραμέλες μέντας, αγνοήστε τα σνακ με γεύση μέντας και πείτε όχι σε αυτό το παγωτό μέντα που έχετε στην κατάψυξη. Η γεύση μέντας μπορεί να εξουδετερώσει ακόμη και το ισχυρότερο κρασί, αφήνοντας, κυριολεκτικά, μια άσχημη γεύση στο στόμα σας. Ακόμη και κάτι μικρό, όπως το πιπίλισμα μιας καραμέλας μέντας, μπορεί να βλάψει την εμπειρία. Τα φύλλα μέντας και δυόσμου, όμως, μπορούν να καταναλωθούν.

Ξίδι: Στον κόσμο του κρασιού, το ξίδι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Το ξίδι και το κρασί είναι ξεκάθαρα θανάσιμοι εχθροί! Για το λόγο αυτό, το ξίδι πρέπει να παραλείπεται, ακόμη και όταν πρόκειται για σαλάτα. Μία από τις καλύτερες εναλλακτικές είναι να χρησιμοποιηθεί το κρασί ως αναπληρωματικό του ξιδιού στο dressing μιας σαλάτας. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε σος βινεγκρέτ, φτιάξτε μια σος με λάδι, κρασί, και ό,τι καρυκεύματα θέλετε. Αυτό θα εμποδίσει το… salad bar σας, να αναμειχθεί με το μίνι μπαρ σας.

πηγη: clickatlife

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement