Η σεξυπνία είναι μια διαταραχή με επικίνδυνες προεκτάσεις

Το πρόβλημα της σεξυπνίας εθεωρείτο σπάνιο, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πολύ συχνότερο και σε πολλές περιπτώσεις ίσως επικίνδυνο.

Advertisement

Η σεξυπνία ως όρος δεν είναι ευρέως γνωστός όμως αφορά πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που διακατέχεται από διαταραχές στον ύπνο συμπεριλαμβανομένης και της σεξυπνίας.

Η σεξυπνία είναι μια συμπεριφορά κατά την οποία, το άτομο κάνει σεξ σε κάποιο άλλο άτομο ενώ κοιμάται και όταν ξυπνήσει δεν θυμάται τίποτα. Είναι σαν την υπνοβασία και ανήκει στις διαταραχές του ύπνου.

Τα άτομα με διαταραχές του ύπνου μπορεί να προβούν σε συμπεριφορές τις οποίες δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν διότι κοιμούνται.

Advertisement

Το πρόβλημα της σεξυπνίας εθεωρείτο σπάνιο, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πολύ συχνότερο και σε πολλές περιπτώσεις ίσως επικίνδυνο.

Μελέτες που έγιναν από Καναδούς επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 8% των ατόμων που έχουν διαταραχές ύπνου και οι οποίοι παρακολουθούνται στενά σε Κέντρα Διαταραχών Ύπνου, παρουσιάζουν και σεξυπνία. Μάλιστα, το ποσοστό στους άνδρες ανέρχεται στο 11% ενώ στις γυναίκες είναι 4%.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η σεξυπνία είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες, σχεδόν 3 φορές πιο πολύ από ότι στις γυναίκες.

Advertisement

Παρόλα αυτά, επεσήμαναν ότι τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μπορεί να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά του γενικού πληθυσμού καθώς, οι έρευνες εστίασαν μόνο σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου οι οποίοι και παρακολουθούνταν σε εξειδικευμένα Κέντρα. Είναι πολύ πιθανό τα ποσοστά αυτά όπως λένε να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Το πιο ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι ότι αν το άτομο που δέχεται τις σεξουαλικές πράξεις δεν είναι θετικό ως προς αυτές και τις δεχτεί ως επίθεση τότε η πράξη λαμβάνει διαστάσεις βιασμού.

Σημείωσαν μάλιστα ότι υπήρξαν περιπτώσεις βιασμού στις οποίες ο κατηγορούμενος ως υπεράσπιση του παρουσίασε τη διαταραχή της σεξυπνίας.

Advertisement

Όπως λένε οι επιστήμονες, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια άτομα ανέφεραν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε γι’ αυτούς ήταν από δυσάρεστη έως βίαια.

Ενώ, όταν αυτό συμβαίνει ανάμεσα σε ζευγάρια που ζουν μαζί τότε, σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός αποκρύπτεται, γιατί πολλά ζευγάρια ντρέπονται να το αναφέρουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Οι επιστήμονες, συμβουλεύουν όσους τους συμβαίνει, είτε είναι ζευγάρια είτε όχι, να συζητούν το θέμα αυτό και να απευθύνονται σε ειδικό, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαταραχής του ύπνου.

πηγη: naftemporiki

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement