7 υγιεινά κομμάτια τροφών που δεν ξέρατε ότι τρώγονται

Advertisement

«Το καλύτερο πετάς». Θα περιμένατε ποτέ να ακούσετε αυτή τη φράση για τη φλούδα του κρεμμυδιού; Ή για τα φυλλαράκια του μπρόκολου και το πάνω μέρος του σέλερι;

Κι όμως, τα μέρη αυτών των λαχανικών που πετάμε, είναι γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με έξυπνους τρόπους στις μαγειρικές μας.

Δείτε παρακάτω μερικούς από αυτούς.

Σπόροι «χρυσού» πεπονιού

Η κρυμμένη δύναμη: Οι σπόροι του πεπονιού τύπου cantaloupe (μικρότερο και πιο… πορτοκαλί από το κανονικό πεπόνι) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.

Advertisement

Πώς τρώγονται: Αν τα ψήσετε στον φούρνο, ραντισμένα με ελαιόλαδο, θα έχετε ένα ωραιότατο σνακ σαν εναλλακτική των ξηρών καρπών και των ηλιόσπορων.

Φλούδες κρεμμυδιού

Η κρυμμένη δύναμη: Η κερκετίνη που περιέχουν είναι μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς τρώγονται: Μπορείτε να τα προσθέσετε στους ζωμούς ή τα φαγητά κατσαρόλας που μαγειρεύεται, και να τα αφαιρέσετε πριν το σερβίρισμα, για να εκμεταλλευτείτε τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Advertisement

Φλούδα καρπουζιού

Η κρυμμένη δύναμη: Περιέχουν κιτρουλίνο, ένα αμινοξύ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς τρώγεται: Αν την προσθέσετε μαζί με την «ψίχα» του καρπουζιού και άλλα φρούτα, όπως φράουλες και χυμό πορτοκαλιού, σε ένα μπλέντερ, θα έχετε ένα δυναμωτικό smoothie.

Φύλλα μπρόκολου

Η κρυμμένη δύναμη: Τα μικρά φυλλαράκι που φυτρώνουν στα κλωνάρια γύρω από το κυρίως βρώσιμο μέρος του μπρόκολου περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C και ασβεστίου.

Advertisement

Πώς τρώγονται: Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με την μέθοδο του stir fry, σε μια συνταγή δηλαδή που απαιτεί σοτάρισμα λαχανικών στην αρχή, μαζί με το υπόλοιπο μπρόκολο.

Κορυφές σέλερι

Η κρυμμένη δύναμη: Τα φυλλαράκια στην κορυφή του σέλερι είναι γεμάτα μαγνήσιο, που βοηθά στο «χτίσιμο» των μυών, καθώς και βιταμίνη C και ασβέστιο, που βοηθά στην δύναμη των οστών.

Πώς τρώγονται: Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό, όπως αυτά που προσθέτετε για παράδειγμα στις σούπες σας.

Advertisement

Φλούδες πορτοκαλιού

Η κρυμμένη δύναμη: Εκτός από υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδούς, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, αλλά και βιταμίνη C, η οποία στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς τρώγονται: Περάστε την από έναν τρίφτη και «πασπαλίστε» πάνω από ψάρι ή κοτόπουλο, που τους πηγαίνει πολύ και τους προσθέτει φρουτένιες νότες.

Φλούδα μπανάνας

Η κρυμμένη δύναμη: Το «περιτύλιγμα» της μπανάνας περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6 και Β12, καθώς και μαγνήσιο και κάλιο. Περιέχει επίσης κάποιες ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης

Advertisement

Πώς τρώγεται: Όχι ωμή, προφανώς. Μπορεί κανείς να την τηγανίσει, να τη χρησιμοποιήσει σε smoothies, να την ψήσει ή να τη βράσει.

πηγη: in2life

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement