Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για είδηση hoax

Advertisement

Η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax, απάτης του Διαδικτύου, είναι γεγονός. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε –ερήμην– δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Το θέμα ανακίνησε αστυνομικός, στην αντίληψη του οποίου υπέπεσε το συγκεκριμένο άρθρο. Απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη. Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάιτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει.

Κορμό της αποτελεί η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

Advertisement

Μεγάλη έξαρση είχε παρουσιάσει η «είδηση» το 2013, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί μαζί της –και φυσικά να την καταρρίψει– ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ιδρυτής του «Ελληνικά hoaxes», με το γνωστό αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο του. Ο κ. Δανιηλίδης επανήλθε στο θέμα, όταν η ιστορία της μικρής Μαιρούλας αναρτήθηκε εκ νέου από το παραπάνω σάιτ, τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (όλη η ανάλυση της απάτης στο ellinikahoaxes.gr, 17/9/2014).

Το δημοσίευμα έχει ξεσηκώσει και τους ειδικούς φορείς, με τελευταία την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ.

Σε αυτήν σημειώνεται ότι το ανώνυμο αυτό δημοσίευμα «βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας», ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς. Στην καταγγελία σταχυολογούνται και μερικά από τα δεκάδες σάιτ που έχουν αναπαραγάγει το δημοσίευμα.

Advertisement

«Πάντως ό,τι και να γράφουμε, αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και θα βρίσκει ευήκοα ώτα», λέει στην «Κ» ο κ. Δανιηλίδης. Οπως γράφει σχολιαστής στα «Ελληνικά hoaxes», «όταν γράφει μια μαμά “έκανα το mmr στο παιδί και το έχασα” δεν μ’ ενδιαφέρει τι γράφουν οι κοράκοι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Με το συμπάθειο κιόλας».

πηγη: kathimerini

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement