H Microsoft στο στόχαστρο στην Κίνα για το upgrade σε Windows 10

Advertisement

Ο τρόπος με τον οποίο η Microsoft προωθεί το (δωρεάν) upgrade σε Windows 10 προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς χρήστες ανά τον κόσμο, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη κινεζική ιστοσελίδα microblogging Weibo (στην ουσία το κινεζικό «Twitter»), χρήστες έχουν προβεί σε πάνω από 1,2 εκατ. posts στα οποία διαμαρτύρονται για τα Windows 10. «Η εταιρεία έχει προβεί σε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και έχει διαταράξει την τάξη στην αγορά» δήλωσε ο Ζάο Ζανλίνγκ, νομικός σύμβουλος της Internet Society of China στο επίσημο κρατικό πρακτορείo Xinhua.

Όπως υποστήριξε, μέσω του «εξαναγκασμού» σε αναβάθμιση (σημειώνεται πως η Microsoft κατηγορήθηκε για αμφιλεγόμενη πρακτική όσον αφορά στο upgrade, λόγω του τρόπου με τον οποίο παρέχεται η επιλογή γι΄ αυτό) η εταιρεία δεν σέβεται το δικαίωμα των χρηστών στην επιλογή του τι εγκαθιστούν στους υπολογιστές τους. Αυτό είναι σημαντικό, είπε, επειδή μακροπρόθεσμα η Microsoft μπορεί να επωφεληθεί, βγάζοντας κέρδος από τα «ανεπιθύμητα» upgrades.

Advertisement

Όπως αναφέρει το BBC, σε μια περίπτωση, εργαζόμενος σε εταιρεία PR του Πεκίνου υποστήριξε ότι το update σταμάτησε τη δουλειά του, ενώ ο ίδιος δούλευε πάνω σε ένα business plan. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να αφήσει το έγγραφο στο οποίο δούλευε, κάτι που είχε αποτέλεσμα τη ματαίωση μιας συνάντησης για συμφωνία ύψους τριών εκατ. γουάν.

Η εταιρεία είχε αλλάξει τη «διαρρύθμιση» στο σχετικό pop-up box, όπου προτεινόταν στους χρήστες να προβούν σε αναβάθμιση, με αποτέλεσμα το κλικ που έκαναν οι χρήστες για να βγουν από αυτό να συμφωνεί στο upgrade αντί να το απορρίπτει.

Ωστόσο, η εταιρεία ξεκαθάριζε στη σχετική σελίδα Support ότι εάν στο εν λόγω notification ο χρήστης πατούσε «OK» ή το κόκκινο «x» πάνω δεξιά, αυτό γινόταν αντιληπτό σαν να συμφωνούσε με την ώρα που είχε οριστεί για το update και η διαδικασία προχωρούσε κανονικά. Μετά από αντιδράσεις, η εταιρεία ανακοίνωσε αργότερα πως θα προσθέσει άλλο notification, για να δίνεται στους καταναλωτές άλλη μια ευκαιρία για ματαίωση του upgrade.

Advertisement

Περίπου 300 εκατ. συσκευές έχουν ήδη αναβαθμιστεί για να «τρέχουν» το νέο λειτουργικό, σύμφωνα με στοιχεία της Microsoft, η οποία τερματίζει την δωρεάν προσφορά εγκατάστασης των Windows 10 στις 26 Ιουλίου.

πηγη: naftemporiki

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement