Ξενάγηση στις 10 πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Advertisement

Το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη πρόσφατα δημοσίευσε έναν χάρτη με τις πιο ειρηνικές χώρες, στο πλαίσιο της ετήσιας καταμέτρησης του παγκόσμιου δείκτη ειρήνης.

Η έρευνα βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα δεικτών, όπως τις σχέσεις με γειτονικές χώρες, την εγκληματικότητα, τον αριθμό φυλακισμένων και την πολιτική σταθερότητα.

Με βάση αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 πιο ειρηνικές και ασφαλείς χώρες.

Advertisement

10. Σλοβενία

Το μεγαλύτερο προτέρημα της Σλοβενίας είναι ο λαός της. Οι Σλοβένοι, σύμφωνα με την Telegraph, είναι μεν συντηρητικοί σαν λαός, αλλά έχουν βαθιά αυτοπεποίθηση και είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί και φιλόξενοι.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Σλοβενία έχει πολλά αξιοθέατα και πλούσια τοπία. Από τα καταπράσινα δάση της (που καλύπτουν την μισή επικράτεια) και τις χιονισμένες βουνοκορφές της, μέχρι τις παραλιακές πόλεις βενετσιάνικου ρυθμού, η Σλοβενία συνδυάζει ιδανικά τα μεσογειακά και αλπικά κλίματα.

9. Ιαπωνία

Από τις χιονισμένες κορυφές του Όρους Φούτζι, μέχρι την αρχαία πόλη του Κιότο, με του ναούς, πολύχρωμα ιερά και τους αρμονικούς κήπους ζεν, η Ιαπωνία είναι μια γαλήνια χώρα. Το Τόκιο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με τους κατοίκους της όμως να έχουν βρει έναν ήρεμο και αποδοτικό ρυθμό. Σε αυτό συντελεί η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός της πόλης, με τις ανθισμένες κερασιές πλάι στο ποτάμι και τους κήπους ζεν να είναι οάσεις ηρεμίας μέσα στην πρωτεύουσα.

Advertisement

8. Καναδάς

Ο Καναδάς είναι μια χώρα η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κανείς –τα βουνά είναι μεγαλειώδη, οι λίμνες καταγάλανες, οι πόλεις συναρπαστικές και οι κάτοικοι ιδιαίτερα φιλικοί.

Η χώρα είναι πολύ καλά οργανωμένη και αποδοτική, παρά το μέγεθος της, ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία τοπίων, από τις χιονισμένες τούνδρες στον παγωμένο βορρά, μέχρι τα αχανή δάση και επιβλητικές βουνοκορφές.

7. Ελβετία

Η χώρα της σοκολάτας, του φοντύ και των ρολογιών δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από το 1847, δεν ξοδεύει τεράστια μπάτζετ σε οπλικά συστήματα και έχει ένα τα πιο άμεσα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπου απλοί πολίτες μπορούν να προτείνουν συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Advertisement

Εκτός όμως από τις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο, οι κάτοικοι της Ελβετίας είναι και από τους πιο ευτυχισμένους λαούς παγκοσμίως. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθάνε οι Άλπεις, η οικονομική ευμάρεια και οι… επιτυχίες του Ρότζερ Φέντερερ στο τένις.

6. Τσεχία

Το 2015 η χωρά γιόρτασε τα 25 χρόνια από την επανάσταση και απόσχισή της από την Σλοβακία. Έκτοτε η χώρα έχει προχωρήσει μπροστά και πλέον θεωρείται μια από τις πιο ειρηνικές χώρες της Ευρώπης.

Η πλούσια ιστορία της Τσεχίας είναι αποτυπωμένη στις ρομαντικές μεσαιωνικές συνοικίες της Πράγας, τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τον ποταμό που την χωρίζει στα δύο.

Advertisement

5. Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ευρώπης και έχει πολλά να προσφέρει, με τεράστια ποικιλία στο κλίμα, κουζίνα, αρχιτεκτονική και κρασιά από περιοχή σε περιοχή. Οι περισσότεροι τουρίστες περνάνε τον καιρό τους στην ηλιόλουστη Αλγκάρβε, στα νότια της χώρας, με τον βορρά να παραμένει «ανέγγιχτος».

Η πρωτεύουσα της χώρας, η Λισαβόνα, είναι μια γοητευτική, λιθόστρωτη πόλη, με τα κίτρινα τραμ να ανεβοκατεβαίνουν τα στενά δρομάκια και τον κόσμο να απολαμβάνει το αεράκι από τον Ατλαντικό στις καφετέριες. Παραμένει ουσιαστικά στον 18ο αιώνα, με έντονα το πορτογαλικό στοιχείο.

4. Νέα Ζηλανδία

Η νησιωτική χώρα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας και χάρη στην απομονωμένη γεωγραφική της θέση έχει μια τεράστια ποικιλία σε τοπία και άγρια φύση.

Advertisement

Το βόρειο νησί της χώρας έχει τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στην ενδοχώρας, με πανάρχαια δάση Waipoua και Te Urewera, παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα και γραφικές, φιλόξενες πόλεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η χώρα θεωρείται μια από τις πιο ειρηνικές παγκοσμίως.

3. Αυστρία

Το ορεινό σπίτι των Άλπεων, της «Μελωδίας της Ευτυχίας» και του Μότσαρτ βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας. Αν και συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες, η Αυστρία έχει μια ύπαιθρο σαν καρτ ποστάλ, με τις άψογες αγροικίες και πολύχρωμες ζαρντινιέρες.

Η πρωτεύουσα Βιέννη έχει φαινομενικά ατελείωτη πληθώρα πραγμάτων για να κάνετε και να δείτε όλο το χρόνο, από γρήγορα ταξίδια ή χαλαρές βόλτες στα αξιοθέατα. Η πόλη έχει πολλά μικρά μπαρ, γκαλερί, καταστήματα και υπαίθριες αγορές, ενώ έχει και μια από τις πλουσιότερες πολιτιστικές και μουσικές παραδόσεις στον κόσμο.

Advertisement

2. Δανία

Η σκανδιναβική χώρα πρόσφατε ανακηρύχθηκε η πιο χαρούμενη στον κόσμο, εκτοπίζοντας της Ελβετία από την κορυφή της λίστας. Η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη συνδυάζει αρμονικά τις παραδοσιακές εκκλησίες με τις κομψές νεόδμητες κατασκευές που σκιαγραφούν τον ορίζοντα της πόλης.

Εκτός από πιο χαρούμενη χώρα, η Δανία είναι και από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Ως νησιωτική χώρα πάντα υπάρχει η ακτή και μια παραλία σχετικά κοντά. Τα ξύλινα σπίτια στα λιμάνια εναλλάσσονται με αγροκτήματα, δάση και ειδυλλιακές παραλίες στην Βαλτική.

1. Ισλανδία

Η γη της «φωτιάς και του πάγου» είναι πλημμυρισμένη με παγετώνες, πανύψηλα ηφαίστεια και ιαματικές, γεωθερμικές πηγές. Η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ είναι μια μοντέρνα πόλη που προσφέρει όχι μόνο απόκοσμα αξιοθέατα, αλλά και τον πολιτισμό.

Advertisement

Κάθε χρόνο καταφτάνουν όλο και περισσότεροι τουρίστες (1,6 εκατομμύρια φέτος) για το εξώκοσμο τοπίο (εδώ γυρίστηκαν τμήματα τόσο της σειράς Game of Thrones και της νέας ταινίας Star Wars) και το φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας.

πηγη

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement