Οι Ολλανδοί συνταξιούχοι επενδύουν σε… sex shops

Advertisement

Πριν από τρία χρόνια, ο δήμαρχος του Άμστερνταμ έκανε την εξής ερώτηση σε μια αίθουσα γεμάτη από διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων: «Ποιοι ενδιαφέρεστε να επενδύσετε στην αναβίωση της συνοικίας με τα κόκκινα φώτα;». Μόνο δύο χέρια σηκώθηκαν.

Η ίδια ερώτηση σήμερα θα προκαλούσε «μάχη». «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, όλοι στην αίθουσα θα σήκωσαν χέρι», σχολιάζει ο Boris van der Gijp, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων συνταξιοδοτικών ταμείων Syntrus Achmea Real Estate & Finance που παρευρισκόταν στην εκδήλωση. «Τότε δεν το διανοούνταν καν», συμπληρώνει.

Σήμερα, όμως, που τα επιτόκια έχουν βυθιστεί σε μηδενικά επίπεδα και η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στα συνταξιοδοτικά ταμεία, ακόμη και οι πιο συντηρητικοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου στρέφονται σε επενδύσεις που κάποτε δεν θα διανοούνταν καν.

Advertisement

Πράγματι, με τα «αγαπημένα» κρατικά ομόλογα να προσφέρουν μέχρι και αρνητικές αποδόσεις, τα funds στρέφονται σε απίθανες επενδύσεις –από ολλανδικά sex shops και βρετανικές λέσχες bingo μέχρι λοταρίες στο Γιβραλτάρ.

«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία χρειάζονται κάποιο εισόδημα, αφού η εποχή που αγόραζες μετοχές και ομόλογα και τίποτα άλλο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», ομολογεί ο John Walbaum της συμβουλευτικής επενδύσεων Hymans Robertson.

«Όχι» στους οίκους, «ναι» στα sex shop

Στην επίμαχη εκδήλωση το 2013, ο δήμαρχος ήθελε να παρακινήσει τα funds να επενδύσουν σε ένα πακέτο μικρών ακινήτων που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη συνοικία του Άμστερνταμ που εκμισθώνονταν σε ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, sex shop και τα γνωστά coffee shop της Ολλανδίας που αντί για καφέ, σερβίρουν μαριχουάνα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα νόμιμες.

Advertisement

Μέχρι τότε, κανένας από τους 30 θεσμικούς επενδυτές της ολλανδικής πρωτεύουσας δεν είχε τολμήσει να κάνει μια τέτοια επένδυση. Μετά την οδυνηρή φούσκα του 2008, η ιδέα και μόνο της επένδυσης στην αγορά ακινήτων του Άμστερνταμ απωθούσε τους επενδυτές, πόσο μάλλον εάν τα εν λόγω ακίνητα χρησιμοποιούνταν για πορνεία.

Παρ’ όλα αυτά, η «ανομβρία» αποδόσεων στην αγορά ώθησε δύο μεγάλα συνταξιοδοτικά funds να το σκεφτούν σοβαρά. Το ένα από τα δύο χέρια που υψώθηκαν στην αίθουσα ανήκε στο ταμείο των αγροτών και το άλλο στο ταμείο των εργαζομένων της Rabobank Groep –της δεύτερης μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας σε όρους ενεργητικού.

Τα δύο funds συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο να αγοράσουν ποσοστό 35% σε ένα χαρτοφυλάκιο 100 ακινήτων έναντι 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, κανένα από τα κτήρια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για πορνεία ή ναρκωτικά, αλλά τα sex shops δεν αποκλείονται.

Advertisement

«Ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που επενδύσει σε sex shop δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο, αλλά από επιχειρηματικής πλευράς το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό», εξηγεί ο Gijp. «Ο ανταγωνισμός για τα ακίνητα σήμερα είναι άγριος», συμπληρώνει, αποκαλύπτοντας ότι το 2015 οι αποδόσεις από επενδύσεις σε ακίνητα στο Άμστερνταμ ανήλθαν σε 10-15%.

Οι αποδόσεις είναι… λαχείο

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στις «ανορθόδοξες» επενδύσεις, βέβαια, είναι ότι οι επιδίωξη υψηλών αποδόσεων πολλές φορές δεν έχει καλή κατάληξη. Ο ηθικός κίνδυνος είναι ακόμη υψηλότερος όταν πρόκειται για συνταξιοδοτικά ταμεία –που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ένα παράδειγμα ανορθόδοξης επένδυσης είναι η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Lottoland Ltd στο Γιβραλτάρ που διαχειρίζεται τις λοταρίες EuroMillions και MegaMillions. Ο διευθύνων σύμβουλος Nigel Birrell απευθύνθηκε πρώτη φορά στους επενδυτές το 2015 για άντληση κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει την εταιρεία από τις υπέρογκες καταβολές jackpot.

Advertisement

Η διετής εξασφάλιση ανανεώθηκε τον Αύγουστο και κάποιοι από τους αρχικούς επενδυτές αύξησαν το ποσοστό τους, αφού τοποθέτησή τους απέφερε ακόμη και διψήφια ποσοστά απόδοσης. Όλα, βέβαια, είναι συνάρτηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το bingo. Η M&G Investments, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνεται το ταμείο της Βρετανικής Ιατρικής Ομοσπονδίας αγόρασε 52 λέσχες bingo από την Gala Leisure Ltd. έναντι 173,5 εκατ. λιρών, γράφοντας κέρδη 8,4%.

«Σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί γενικά, το bingo ακολουθεί φθίνουσα πορεία», σχολιάζει ο Ben Jones που επιβλέπει την επένδυση. «Πάνω απ’ όλα, οι επενδυτές αναζητούν μακροπρόθεσμο εισόδημα», καταλήγει.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement