Ιγκουάνα-γίγας «δραπέτης» στη Χαλκιδική

Advertisement

«Δραπέτης» από κάποιο σπίτι εκτιμάται πως είναι το ιγκουάνα – γίγας που αναστάτωσε χθες το απόγευμα τη Βεργιά Χαλκιδικής.

Το μήκους 1,5 μέτρου ερπετό έκοβε βόλτες στο χωριό και χρειάστηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνσή του, μετά από κλήση τρομοκρατημένων κατοίκων.

«Δεν κρύβω πως πήγα με κάποια επιφύλαξη, γιατί δεν είχα κληθεί άλλη φορά να αντιμετωπίσω τέτοιο ζώο. Εκ των υστέρων διάβασα πως είναι φυτοφάγο και ακίνδυνο», είπε στο «Έθνος» ο πυροσβέστης που το έπιασε, ο Γιώργος Αγγελής.

Advertisement

«Πήγαμε στο σημείο και το βρήκαμε πάνω σε ένα δέντρο. Έβαλα γάντια, το πλησίασα σιγά σιγά και το έπιασα από την ουρά. Προσπάθησε να αντισταθεί σφίγγοντας τα νύχια του στο δέντρο, αλλά τελικά το έπιασα. Με εξέπληξε με την ηρεμία του», προσέθεσε.

Το ιγκουάνα – γίγας μεταφέρθηκε μέσα σε μια κούτα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου, όπου ο διοικητής, Μανώλης Τσολάκης, κάλεσε τους  υπεύθυνους της Δράσης Για την Άγρια Ζωή και το βράδυ το παρέδωσε στα χέρια τους στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον βιολόγο – ερπετολόγο, Ηλία Στραχίνη, το ερπετό πιθανότατα έφυγε από το σπίτι όπου έμενε. «Το μέγεθός του δείχνει πως είναι ένα καλοθρεμένο ζώο, δεν το παρατάει κάποιος σε αυτή την κατάσταση», είπε στο «Έθνος.», προσθέτοντας πως «κάποιοι τα κρατούν σε μεγάλα κλουβιά, άλλοι τα έχουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, φεύγουν μόνα τους».

Advertisement

Μια γυναίκα που ενημερώθηκε για το συμβάν τηλεφώνησε σήμερα στους εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή και δήλωσε πως είχε ένα ιγκουάνα το οποίο χάθηκε πέρυσι, κατά την διαδρομή με το αυτοκίνητο από τη Χαλκιδική προς τη Θεσσαλονίκη και έδωσε ραντεβού για να το δει, υποστηρίζοντας πως μπορεί να το αναγνωρίσει από ένα σημάδι.

«Μου φαίνεται κάπως απίθανο να έχει επιβιώσει μόνο του το χειμώνα. Οταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς τα ζώα αυτά έχουν πρόβλημα», σχολίασε ο Ηλίας Στραχίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο ζώο, που τρέφεται αποκλειστικά με φύλλα, και μπορεί να επιτεθεί στον άνθρωπο μόνο όταν νιώσει πως απειλείται, χρησιμοποιώντας τα νύχια, τα δόντια ή χτυπώντας με την ουρά.

πηγη:ethnos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement