Η Ιρλανδία δεν θέλει να εισπράξει 13 δισ. ευρώ από την Apple

Advertisement

Η Ιρλανδία δεν θέλει να εισπράξει φόρους προηγούμενων ετών 13 δισ. ευρώ από την Apple όπως της ζητά η Κομισιόν και προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας να καταβάλει στο Δουβλίνο το συγκεκριμένο ποσό επειδή θεώρησε ότι η Apple έπρεπε να καταβάλει στην Ιρλανδία υψηλότερους φόρους.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας όμως, που θέλει να διαφυλάξει το στάτους της χώρας ως κέντρο προσέλκυσης πολυεθνικών από τον χώρο της τεχνολογίας, έχει διαφορετική γνώμη. Την απόφαση του Δουβλίνου μετέδωσαν χθες το Bloomberg και το Business Insider.

Advertisement

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε αποφασίσει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τον Σεπτέμβριο, αλλά υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό της.

Τότε πολλοί υπουργοί φοβήθηκαν ότι η Ιρλανδία μπορεί να υποστηρίζει την Apple περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Τελικά όμως οι δισταγμοί φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και τελικά η πλειοψηφία συμφώνησε να υπερασπιστεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που προσφέρει η Ιρλανδία σε χώρες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στο έδαφός της.

Advertisement

Η απόφαση για την Apple, που ελήφθη από την ΕΕ έπειτα από έρευνες τριών ετών, αποτελεί μέρος γενικότερης εκστρατείας της Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 30 Αυγούστου και αμέσως εκδηλώθηκαν σημαντικές αντιδράσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει κριτική στις εποπτικές Αρχές των Βρυξελλών, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι «απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το πνεύμα οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Advertisement

Η Ιρλανδία είχε δώσει σαφείς ενδείξεις ότι εξέταζε σοβαρά μια τέτοια κίνηση. «Η κυβέρνηση διαφωνεί θεμελιωδώς με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η απόφαση δεν αφήνει καμία επιλογή στην κυβέρνηση παρά να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν μιλώντας προχθές ενώπιον της ειδικής οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κομισιόν από την πλευρά της θα υπερασπιστεί την απόφασή της στα δικαστήρια και πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει.

πηγη:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement