Η κανέλα στη μάχη κατά του Διαβήτη

Advertisement

Σε σύγχρονη «μάστιγα» εξελίσσεται για την ανθρωπότητα ο Διαβήτης καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχεδόν 422 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 1980.

Η χρόνια αυτή νόσος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ο Σακχαρώδης ∆ιαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου γίνεται ξεκάθαρη η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με τη νόσο και η σημασία των εξετάσεων για την πρόληψη και καταπολέμησή της.

Advertisement

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Γι’ αυτό άλλωστε, ο ΠΟΥ επιμένει στην ανάγκη να αποθαρρύνεται η κατανάλωση βλαβερών για την υγεία τροφών, όπως τα φαγητά, τα ποτά και τα αναψυκτικά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης.

Και μπορεί η σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στη μάχη κατά του Διαβήτη να είναι γνωστή, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα βότανο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με τη συμπληρωματική χρήση του στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Advertisement

Ο λόγος για την Κασσία (Cinnamomum cassia), που ονομάζεται επίσης Κινεζική Κασσία ή Κινεζική κανέλα. Ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τη νότια Κίνα και καλλιεργείται ευρέως εκεί, αλλά και στη νότια και ανατολική Ασία.

Η γνωστή σε όλους μας κανέλα θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική και σήμερα, χάρη στην επιστημονική κοινότητα, μάθαμε ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος ρυθμίζει καλύτερα το «ζάχαρο» στο αίμα.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.

Advertisement

Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο μπαχαρικό μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα, ενώ παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης και εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Τα συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η συμπερίληψη της κανέλλας στη διατροφή των διαβητικών βοηθά στη ρύθμιση της γλυκαιμίας και μειώνει τους κίνδυνους που απειλούν τους ασθενείς αυτούς.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κανέλα στη διατροφή των ανθρώπων που δεν πάσχουν ακόμα από διαβήτη, αλλά έχουν ψηλή γλυκόζη με ανωμαλίες του μεταβολισμού όπως ο προ-διαβήτης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων γλυκαιμίας.

πηγη:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement