Η γηραιότερη γυναίκα αστροναύτης ταξιδεύει ξανά στο διάστημα

Advertisement

Η 57χρονη Αμερικανίδα Πέγκι Ουίτσον της NASA είναι πλέον η μεγαλύτερης ηλικίας αστροναύτης που έχει ποτέ ταξιδέψει στο διάστημα.

Μαζί με τον 45χρονο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Νοβίτσκι της Roscosmos και τον 38χρονο πρωτάρη Γάλλο Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η Ουίτσον εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με κατεύθυνση το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σε ύψος 420 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Είναι η τρίτη αποστολή -μετά το 2002 και το 2007- στο διάστημα της βετεράνου Αμερικανίδας αστροναύτη και βιοχημικού, η οποία θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επιστημονικά πειράματα κατά την παραμονή της στο Σταθμό έως τον Μάιο του 2017.

Advertisement

Η Ουίτσον ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε διοικήσει τον ISS και επίσης κατείχε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για γυναίκα, ενώ τώρα σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, της πιο ηλικιωμένης γυναίκας στο διάστημα.

Όταν θα ολοκληρωθεί η αποστολή της, του χρόνου, θα προσθέσει στην πλούσια συλλογή δύο ρεκόρ ακόμη, καθώς θα είναι ο αστρονάυτης των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως φύλου) που θα έχει συνολικά περάσει περισσότερο χρόνο στο διάστημα, σπάζοντας το ρεκόρ των 534 ημερών του Τζεφ Ουίλιαμς.

Η Ουίτσον έχει μέχρι σήμερα περάσει 377 μέρες στο διάστημα και έχει πραγματοποιήσει έξι διαστημικούς «περιπάτους».

Advertisement

Αλλά, επίσης, τον Φεβρουάριο του 2017 θα αναλάβει ξανά τη διοίκηση του ISS και έτσι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έχει διοικήσει δύο φορές τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το τριμελές πλήρωμα της αποστολής 50/51 αναμένεται να φθάσει το Σάββατο το βράδυ στο Σταθμό, όπου ήδη βρίσκονται ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι, τα μέλη της αποστολής 49/50, που είχαν φθάσει στον ISS στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Πεσκέ, που είναι μηχανικός, θα είναι ο πρώτος Γάλλος αστροναύτης που θα ζήσει στον Σταθμό.

πηγη:tanea

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement