Πες μου πώς κοιμάσαι, να σου πω πού πονάς

Advertisement

Μετά από μια θεωρητικά τέλεια νύχτα ανενόχλητου ύπνου, μπορεί να ξυπνήσουμε όχι στην καλύτερη κατάσταση – κουρασμένοι και πιασμένοι.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει προκληθεί από σειρά παραγόντων, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα, η θέση που κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Από πόνο στον αυχένα και υπνική άπνοια, μέχρι κακή κυκλοφορία του αίματος και εφιάλτες, η στάση που κοιμόμαστε θα μπορούσε να προκαλέσει θέματα υγείας ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα.

Advertisement

Δεδομένου ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη θέση που κοιμόμαστε.

Ακολουθούν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιστημονική έρευνα για το πώς μας επηρεάζει ο ύπνος μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι.

Ανάσκελα

Ο ύπνος ανάσκελα είναι ξεκούραστος για το κεφάλι, τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη, καθώς παραμένουν σε ουδέτερη θέση: έτσι είναι η κατάλληλη στάση για όσους υποφέρουν από πόνο σε κάποιο από αυτά τα σημεία.

Advertisement

Ωστόσο, η θέση αυτή μπορεί να κάνει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια πολύ πιο πιθανά. Εάν είμαστε επιρρεπείς σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η στάση αυτή είναι απαγορευμένη, καθώς μπορεί να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.

Εάν, παρόλα αυτά, επιμένουμε να κοιμόμαστε ανάσκελα, ας επενδύσουμε σε ένα αφράτο μαξιλάρι που θα ανασηκώσει ελαφρώς το κεφάλι και τον αυχένα και θα μας παρέχει στήριξη.

Στο πλάι

Ενώ αυτή η θέση είναι πολύ καλή για την αποφυγή πόνου στον αυχένεγκυμοσύνηςα και την πλάτη, για μικρότερες πιθανότητες ροχαλητού και μέγιστη άνεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συμπιεσμένα νεύρα στα χέρια και τα πόδια και προβλήματα στη μέση.

Advertisement

Ειδικά αν μας αρέσει να έχουμε τα χέρια κάτω από το μαξιλάρι, αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Ως εναλλακτική, οι ειδικοί προτείνουν να κοιμόματε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, καθώς αυτό θα τα εμποδίσει να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην πλάτη.

Μπρούμυτα

Ο ύπνος πάνω στο στομάχι μας συχνά θεωρείται η χειρότερη στάση, καθώς είναι δύσκολο να διατηρηθεί η φυσική γραμμή του σώματός μας.

Advertisement

Η θέση αυτή μπορεί να ασκήσει πίεση στις αρθρώσεις και τους μύες και να ερεθίσει τα νεύρα.

Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, σημαίνει, επίσης, ότι ο αυχένας μας είναι γυρισμένος προς μία πλευρά για ώρες, γεγονός που προκαλεί την καταπόνησή του και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα χρόνιου πόνου.

πηγη:clickatlife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement