Αμφιλεγόμενος αλγόριθμος «μαντεύει» τους εγκληματίες από τα χαρακτηριστικά προσώπου

Advertisement

Ένα πείραμα πάνω στο αν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εντοπίζουν εγκληματίες απλά και μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες Κινέζων πολιτών, εκατοντάδες από τους οποίους ήταν κατάδικοι.

Όπως είπαν, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει επιτυχώς τους εγκληματίες στο 89% των περιπτώσεων.

Advertisement

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η έρευνα έχει δεχτεί επικρίσεις από εγκληματολόγους που εκτιμούν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας προκαταλήψεις.

Σύμφωνα με τη Σούζαν Μακβί, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας στο University of Edinburgh, «δεν εξετάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά οι καταδίκες για έγκλημα.

Το σύστημα δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά αποφάσεων, απο΄την αστυνομία, τους κατηγόρους και τα δικαστήρια.

Advertisement

Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια, οι αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την παραβατική δραστηριότητα- όπως στερεότυπα για το ποιος είναι το πιο πιθανό να βρεθεί ένοχος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ένορκοι είναι πιθανότερο να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Αυτή η έρευνα ίσως βασίζεται στα στερεότυπα που οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, παρά στην πιθανότητα κάποιος να εγκληματήσει».

Advertisement

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.856 φωτογραφίες ταυτοτήτων Κινέζων πολιτών με τα εξής κριτήρια: Ηλικία 18-55, χωρίς γένια, μουστάκια ή σημάδια.

Η συλλογή αυτή περιείχε 730 φωτογραφίες ταυτότητας καταδικασμένων για εγκλήματα ή καταζητούμενων.

Μετά τη χρήση του 90% των φωτογραφιών για εκπαίδευση, οι υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να βρει τους καταδίκους. Εννιά φορές στις δέκα τα κατάφερε.

Advertisement

Όπως είπαν οι Κινέζοι ερευνητές (Shanghai Jiao Tong University) το σύστημα αναγνώριζε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως η κλίση του άνω χείλους, η απόσταση μεταξύ ματιών κ.α που ήταν κοινά μεταξύ των καταδίκων.

Ωστόσο, η καθηγητής Μακβί λέει ότι ο αλγόριθμος ίσως απλά να βρήκε μοτίβα στον τύπο ανθρώπων που καταδικάζονται από ενόρκους, υπενθυμίζοντας επίσης πως τον 19ο αιώνα υπήρχε μια θεωρία, βασισμένη στη φρενολογία, ότι υπάρχουν εξογκώματα και ανωμαλίες στο κάθε κεφάλι που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας- ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement