Μπρόκολο: Ο πράσινος θησαυρός στο πιάτο μας

Advertisement

Εάν θέλετε ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία και πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες τότε αυτό είναι το μπρόκολο. Ένα λαχανικό που παρότι για πολλούς δεν είναι ιδιαίτερα εύγεστο, είναι όμως απαραίτητο για την καλή μας υγεία. Εν συντομία θα αναδείξουμε τα διατροφικά του οφέλη στον οργανισμό.

Από πού προέρχεται

Κοντινός συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στην Ιταλία, αφού Broccolo στα ιταλικά σημαίνει «λάχανο βλαστάρι».

Ποιες βιταμίνες περιέχει

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες!

Advertisement

Τα οφέλη στην υγεία

•Το μπρόκολο δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του σύνθεση.

•Τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

•Ερευνητές από το University of California, Berkeley στην Αμερική, βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ειδικότερα, περιέχει 2 φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες.

Advertisement

•Το μπρόκολο είναι ωφέλιμο και κατά του διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενώσεις, όπως η σουλφοραφάνη που βρίσκονται σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη.

•Η σουλφοραφάνη που περιέχει, βοηθά και στην προστασία της υγείας του βλεννογόνου του στομάχου, αφού καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

•Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, βοηθά επίσης και στην διατήρηση μιας λαμπερής επιδερμίδας.

Advertisement

•Βοηθά την υγεία των ματιών: H ζεαξανθίνη, το βασικό συστατικό στο μπρόκολο, έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμη για τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Α, C, E, ο φώσφορος και η βήτα-καροτίνη που ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά του συντελούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV. Επίσης, αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων που προξενούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

•Τονώνει το ανοσοποιητικό: Το μπρόκολο λόγω του ότι περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, βοηθά στο χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς διαλέγω καλό μπρόκολο

Ένα καλό μπρόκολο περιέχει σκούρα καταπράσινα και συμπαγή κεφαλάκια  απαλλαγμένα από κίτρινες αποχρώσεις. Αυτά που δεν είναι φρέσκα είναι μαραμένα και μαλακά, ενώ τα πολύ ώριμα έχουν πάνω τους άνθη.

Advertisement

Πόσο μπρόκολο χρειαζόμαστε;

Μία μερίδα κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες είναι απαραίτητη για την προστασία από τα εκφυλιστικά νοσήματα.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement