100% πράσινη η Google το 2017

Advertisement

Ορόσημο αναμένεται να είναι το επόμενο έτος για την Google, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο αγοραστή πράσινης ενέργειας αφού η λειτουργία της εταιρείας θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η θυγατρική της Alphabet Inc έχει θέσει τον συγκεκριμένο στόχο ήδη από το 2012, «αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί τόσο γρήγορα» ανέφερε ο διευθυντής υποδομών κι ενέργειας της εταιρείας Gary Demasi, σε συνέντευξή του.

«Ευτυχώς οι τιμές έπεσαν και μάλιστα απότομα γεγονός που συνέβαλε στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας».

Advertisement

Η Google αναμένει με την καθαρή ενέργεια να υπερκαλύψει την κατανάλωση του 2017 στα γραφεία της καθώς και στα 13 data center της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποίησε 5,7 terawatts ενέργειας το 2015.

Η εταιρεία υπόγραψε την πρώτη συμφωνία για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2015 ενώ πλέον διαθέτει συμβάσεις για ενέργεια δυναμικότητας 2,6 gigawatt από 20 αιολικά και ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Τα έργα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος κοστίζουν 3,5 δισ. δολάρια, ενώ σχεδόν 2 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Demasi.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικές κινητήριες δυνάμεις στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέχρι στιγμής 83 μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να τροφοδοτήσουν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, γνωστή και ως πρωτοβουλία RE100.

Advertisement

Οι εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια 1,1 gigawatts πολύ  προτού η Google αποφασίσει να κάνει στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια ενώ μέχρι το 2015 τα gigawatt διογκώθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 5,1.

Οι εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ αποτελούν κορυφαίους παγκόσμιους εταιρικούς αγοραστές καθαρής ενέργειας.

Η Amazon.com αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή με 1,2 gigagwatt, σύμφωνα με το New Energy Finance ενώ και η Microsoft Corp. έχει ήδη συνάψει συμφωνίες τροφοδοσίας για 500 megawatt.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015, το 44% των αναγκών της Google σε ηλεκτρισμό ικανοποιήθηκαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ μέσα στο χρόνο υπογράφηκαν ακόμα περισσότερες συμφωνίες με παρόχους εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Πολλά από αυτά τα έργα που συμφωνήθηκαν θα αρχίσουν να λειτουργούν το επόμενο έτος. Η εταιρεία θα υπογράψει πρόσθετες συμφωνίες για τη στήριξη της ανάπτυξης στις περιοχές όπου διατηρεί data center και σημαντικές δραστηριότητες, ενώ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που παρέχουν καθαρή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο.

«Πράγματι θεωρούμε ότι η στροφή των εταιρειών στην πράσινη ενέργεια είναι το πρώτο βήμα. Η κλιματική αλλαγή είναι η πραγματική κρίση της εποχής μας» ανέφερε ο Demasi.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement