Πώς φτιάχνεται το ροζέ κρασί;

Advertisement

Το ροζέ κρασί καλύπτει το φάσμα χρωμάτων μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού, κατά κάποιο τρόπο, αποτελώντας περισσότερο κάτι σαν state of mind.

Το ροζέ κρασί προκύπτει όταν οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών αγγίξουν το κρασί για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται για εβδομάδες μαζί με τις φλούδες των σταφυλιών, τα ροζέ κρασιά χρωματίζονται με τις φλούδες μόνο για λίγες ώρες.

Advertisement

Ο οινοποιός έχει τον πλήρη έλεγχο του χρωματισμού του κρασιού και αφαιρεί στη συνέχεια τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών, που είναι η πηγή της χρωστικής, όταν το κρασί φτάνει το τέλειο χρώμα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, σχεδόν οποιοδήποτε κόκκινο σταφύλι (από το Cabernet Sauvignon μέχρι το Syrah) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ροζέ κρασί, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που προτιμώνται για το ροζέ.

Οι πρωτογενείς γεύσεις του ροζέ κρασιού είναι κόκκινα φρούτα, άνθη, εσπεριδοειδή (ίσως και πεπόνι), με μια ευχάριστη τραγανή πράσινη γεύση στο τελείωμα παρόμοια με σέλινο ή ραβέντι.

Advertisement

Φυσικά, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού η γεύση διαφέρει. Για παράδειγμα, ένα ιταλικό ροζέ με βαθύ χρώμα, το «Rosato” έχει γεύσεις από κεράσι μέχρι ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ ένα «χλωμό» ροζέ Grenache της Προβηγκίας έχει γεύσεις από πεπόνι και λεμόνι μέχρι σέλινο.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΟΥ

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να γίνει το ροζέ κρασί:

Maceration Method

Η μέθοδος εκχύλισης προϋποθέτει ότι τα ερυθρά σταφύλια ξεκουράζονται ή μουσκεύουν στο σταφυλοχυμό για μια χρονική περίοδο και αργότερα ολόκληρη η παρτίδα του χυμού μετατρέπεται σε ένα ροζέ κρασί.

Η μέθοδος εκχύλισης είναι ίσως η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται για ροζέ και χρησιμοποιείται σε περιοχές, όπως η Provence και η Languedoc-Roussillon στη Γαλλία, όπου το ροζέ είναι εξίσου σημαντικό κρασί όπως το κόκκινο και το λευκό.

Advertisement

TIP: Σε αυτή την μέθοδο το κρασί μένει με τις φλούδες για περίπου 2-20 ώρες.

The Saignée method ή “Bled” Method

Η μέθοδος Saignée (“San-yay”) γίνεται ως εξής: Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της οινοποίησης του κόκκινου κρασιού, ένα μέρος του σταφυλοχυμού διαχωρίζεται και μπαίνει σε μια νέα δεξαμενή για να γίνει ροζέ.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ συχνή σε περιοχές παραγωγής κρασιού που κάνουν ωραία κόκκινα κρασιά, όπως η Νάπα και η Sonoma.

Advertisement

Ο σκοπός του διαχωρισμού δεν είναι μόνο η παραγωγή ενός ωραίου ροζέ, αλλά και να συμπυκνωθεί η ένταση του κόκκινου κρασιού.

Τα κρασιά που γίνονται με τη μέθοδο Saignée είναι αρκετά σπάνια, λόγω της μεθόδου παραγωγής και συχνά αποτελούν μόνο το 10% ή και λιγότερο, της παραγωγής ενός οινοποιείου.

Blending Method

Η μέθοδος αυτή της ανάμειξης προϋποθέτει ότι λίγο κόκκινο κρασί αναμιγνύεται σε μια δεξαμενή με λευκό κρασί για να γίνει ροζέ.

Advertisement

Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρασί για να «χρωματιστεί» ένα λευκό κρασί ροζ, οπότε συνήθως αυτά τα κρασιά έχουν μέχρι και 5% προστιθέμενο κόκκινο κρασί.

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ ασυνήθιστη με τα ήσυχα ροζέ κρασιά, αλλά συμβαίνει συχνά σε αμπελουργικές περιοχές με αφρώδη, όπως στην Καμπανία.

Ένα παράδειγμα ενός πολύ καλού ροζέ κρασιού που γίνεται με αυτήν την τεχνική είναι η σαμπάνια Ruinart, που αποτελείται κυρίως από Chardonnay με οριακά κόκκινο Pinot Noir.

πηγη:krasiagr.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement