Ληστεία στην «Υφαντής»: Το μυστήριο με τον «insider» και το μοιραίο (;) λάθος των δραστών

Advertisement

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η αιματηρή ληστεία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αλλαντικών «Υφαντής».

Οι δράστες επέδειξαν μεγάλο θράσος, καθώς «χτύπησαν» μέρα μεσημέρι μια μεγάλη επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους και η ληστεία θα μπορούσε να είχε πάρει πολύ πιο άσχημη τροπή.

Επιπλέον, από τις κινήσεις των δραστών φάνηκε ότι ήταν αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και για νεκρούς.

Advertisement

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, στο στόχαστρο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά της Ιδιοκτησίας έχουν μπει δύο στοιχεία που προέκυψαν από μαρτυρικές καταθέσεις και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

Η αρχική εκτίμηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι δεν υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση, καθώς το ποσό των 50.000 ευρώ που απέσπασαν από τα ταμεία κρίθηκε μικρό συγκριτικά με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης.

«Το ενδεχόμενο του πληροφοριοδότη ήταν από τις πρώτες μας σκέψεις, αλλά αν υπήρχε εκ των έσω πληροφόρηση το ποσό που θα αποσπούσαν θα ήταν μεγαλύτερο» ανέφερε αστυνομικός που μετέχει στις έρευνες από την πρώτη στιγμή.

Advertisement

Ωστόσο φαίνεται πως το ενδεχόμενο του «insider» δεν έχει αποκλειστεί από τους επικεφαλής των ερευνών, μετά και την εξέταση των βίντεο.

Οι δράστες φαίνεται να είχαν γνώση για το χρηματοκιβώτιο και το περιεχόμενό του, το οποίο δεν ανακοινώθηκε για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε σημαντικό ποσό και φαίνεται πως το γνώριζαν και οι δράστες που πυροβόλησαν τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, όταν αυτοί αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Advertisement

Από τα πυρά των ληστών τραυματίστηκαν ελαφρά στα πόδια ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και αδελφός του ιδρυτή, Χαράλαμπος Υφαντής, και ο διευθύνων σύμβουλος και γιος του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Υφαντής.

Οι δύο φέρονται να προσπάθησαν να αποτρέψουν τους ληστές από το να πυροβολήσουν τον ιδρυτή της εταιρείας, Αλέξιο Υφαντή.

Τα σπαστά ελληνικά

Ο τελευταίος φέρεται να είχε σωματική επαφή με έναν εκ των δραστών, κατά τις επίμονες προσπάθειες να τον αναγκάσουν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο.

Advertisement

Αρχικά ο ένας εκ των δύο ληστών, που εισήλθαν στο λογιστήριο και κρατούσε το καλάσνικοφ, πυροβόλησε στην ψευδοροφή του κτιρίου, όπως διακρίνεται στα βίντεο.

Ο δεύτερος ληστής ήταν αυτός που έβαλε με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών κατά των Χαράλαμπου και Κωνσταντίνου Υφαντή.

Το δεύτερο στοιχείο που συνεκτιμούν οι επικεφαλής των ερευνών είναι ότι οι δράστες μιλούσαν σπαστά Ελληνικά και είχαν βαριά προφορά.

Advertisement

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι έχουν να κάνουν με σκληρούς κακοποιούς, που έχουν έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν με καταδιώξεις αστυνομικών και έχουν «περάσει» από τις φυλακές της χώρας.

Ο καταιγισμός πυρών κατά της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τους καταδίωξε δείχνει ότι ήταν έτοιμοι για όλα προκειμένου να μην «πιαστούν», γεγονός που ερμηνεύεται ότι ίσως να είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα.

Τα ρούχα του Αλέξιου Υφαντή έχουν παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξεταστούν και να αναλυθούν από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για ίχνη γενετικού υλικού, που ίσως μεταφέρθηκε κατά τον «εναγκαλισμό» με τον δράστη.

Advertisement

Οπως επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA μπορεί να ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό κατά τη μεταφορά του από τον έναν οργανισμό στον άλλον.

Ρίζες τριχών, ρινικές εκκρίσεις, σάλιο, που δεν έχουν «επιμολυνθεί», μπορούν να ταυτοποιηθούν, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί στα ρούχα ακόμη και δακτυλικό αποτύπωμα.

Η κίνηση του δράστη να έρθει σε σωματική επαφή με τον ιδρυτή της εταιρείας ίσως να αποδειχθεί και το μοιραίο λάθος των αδίστακτων ληστών, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για σεσημασμένους, τα στοιχεία των οποίων θα είναι καταχωρισμένα στο σύστημα CODIS της ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση επισκέφθηκαν και τα θύματα στο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για την επίθεση.

Οι Χαράλαμπος και Κωνσταντίνος Υφαντής είναι καλύτερα στην υγεία τους, με τον 59χρονο αντιπρόεδρο και αδελφό του ιδρυτή να έχει υποστεί κατάγματα και στα δύο πόδια.

Σκηνές από αστυνομική ταινία

Η ληστεία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην οδό Σενέκα 4, στην Κηφισιά, έγινε στις 2.50 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

Advertisement

Από τα βίντεο προέκυψε ότι οι δράστες έφτασαν στην εταιρεία με όπισθεν στην οδό Σενέκα, την ώρα που η είσοδος ήταν ανοικτή και έβγαιναν φορτηγά της εταιρείας, τα οποία ήταν πέντε στον αριθμό, αντί για τέσσερα που είχε γίνει αρχικά γνωστό. Είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά και ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και καλάσνικοφ.

Δύο από τους δράστες ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων τους φύλακες, ενώ οι συνεργοί τους μπήκαν στα γραφεία της εταιρείας και κατευθύνθηκαν στο λογιστήριο.

«Ληστεία. Φέρτε τώρα τα λεφτά» φώναξαν. Αφού απέτυχαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, άρπαξαν κουτί με 50.000 ευρώ.

Advertisement

Διέφυγαν με αυτοκίνητο μάρκας BMW 520, με το οποίο διήνυσαν απόσταση ενός χιλιομέτρου, μέχρι που έφτασαν σε χωράφι στην οδό Λαΐου, όπου έβαλαν φωτιά στο όχημα.

Τότε επιβιβάστηκαν σε δεύτερο αυτοκίνητο διαφυγής, μάρκας Audi τύπου Α4, με το οποίο κινήθηκαν σε παράδρομο της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Πειραιά. Ανδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τους αντιλήφθηκαν άρχισαν να τους καταδιώκουν.

Οταν οι κακοποιοί κατάλαβαν ότι οι αστυνομικοί τους πλησιάζουν, σταμάτησαν, δύο από αυτούς άνοιξαν τις πόρτες, γονάτισαν στην άσφαλτο και άρχισαν να σημαδεύουν προς τους αστυνομικούς.

Advertisement

Ακολούθησαν τουλάχιστον 12 πυροβολισμοί εναντίον τους. Οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. απάντησαν με ισάριθμους πυροβολισμούς γλιτώνοντας από θαύμα. Μετά τη «βροχή» πυρών οι ληστές διέφυγαν φτάνοντας μέχρι τη λεωφόρο Φυλής στη Χασιά, όπου βρέθηκε καμένο το ΙΧ μάρκας Audi.

Τα δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά και δεν έχει καταστεί δυνατή η εξακρίβωση των αριθμών πλαισίων και κινητήρων. Οι πρώτες αναζητήσεις των αστυνομικών έδειξαν ότι δεν απασχολούσαν, δηλαδή δεν είχε δηλωθεί κλοπή τους.

Οι πλαστές πινακίδες

Ομως σε δεύτερο χρόνο αποδείχθηκε ότι οι ληστές είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες σε κλεμμένα οχήματα. Οι ιδιοκτήτες των πινακίδων που βρέθηκαν στα καμμένα από τους ληστές αυτοκίνητα εξεπλάγησαν όταν κλήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Και οι δύο είχαν βάλει αγγελίες πώλησης των οχημάτων τους σε ιστοσελίδα και προφανώς οι δράστες «έκλεψαν» τους αριθμούς των πινακίδων τους.

Το BMW ανήκει σε πολίτη από τη Θεσσαλονίκη και το Audi από τη Χαλκιδική. Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η καταγγελία που έκανε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής, σύμφωνα με την οποία την ώρα της καταδίωξης οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ δεν μπορούσαν να διαβιβάσουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω των απαρχαιωμένων αναλογικών ασυρμάτων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη και δέχθηκαν πυρά από τους δράστες είχαν διαβιβάσει προς το Κέντρο Επιχειρήσεων τι συνέβαινε, όμως φάνηκε ότι τελικά δεν είχε ακουστεί τίποτα, καθώς ο αξιωματικός που δεχόταν τα σήματα των δικυκλιστών ακούστηκε να ρωτάει μετά το τέλος της καταδίωξης: «Αναφέρατε κάτι για πυροβολισμούς;».

πηγη:koolnews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement