Τα social media «γεννούν» ανικανοποίητους νέους

Advertisement

Σοβαρές επιπτώσεις στη διάπλαση του χαρακτήρα των εφήβων έχει η συνεχή ενασχόλησή τους με τα social media σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που συνομιλούν στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζονται λιγότερα ικανοποιημένα από την ζωή τους.

Τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κουβεντιάζοντας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους εκτός από τις φιλίες τους, σύμφωνα με την νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Εργασίας και Οικονομικών.

Advertisement

Μελετώντας ένα δείγμα βρετανών εφήβων ηλικίας 10 έως 15 ετών μεταξύ των ετών 2010-2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν ένα παιδί δαπανά περίπου μια ώρα την ημέρα κουβεντιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα έχει 14% λιγότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένο από την ζωή του

Οι λόγοι πολλοί και σύνθετοι. Με την καθημερινή ενασχόληση τους με τα social media τα παιδιά έχουν όλο και λιγότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες οι οποίες έχουν αποδειχτεί σωτήριες για την σωστή πνευματική κοινωνική και ψυχολογική τους διάπλαση.

Σε αυτές ανήκει η κοινωνικοποίηση πρόσωπο με πρόσωπο, οι αθλητικές δραστηριότητες και το παιχνίδι, οι οποίες προσφέρουν την απαραίτητη πνευματική χαλάρωση και θέτουν τις βάσεις για μια σωστή ενηλικίωση.

Advertisement

Ο δεύτερο λόγος ακούει στο όνομα bullying. Με την συχνή χρήση των social media είναι πιθανότερο τα παιδιά να πέσουν θύμα κυβερνοεκφοβισμού και μάλιστα αν συμβεί αυτό έχουν και λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν άλλα πράγματα ικανά να τους παρηγορήσουν ή να διώξουν μακριά τα άσχημα συναισθήματα.

Τα social media μάλιστα μπορεί να δώσουν φωνή ακόμα και στους μη τολμηρούς, οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από το προφίλ τους να ασκήσουν σκληρή κριτική σε άλλους χρήστες θυματοποιώντας τους.

Πρόσθετο τροχοπέδη στην ευτυχή ανάπτυξη των παιδιών είναι και οι συγκρίσεις στις οποίες προβαίνουν όσο είναι δικτυωμένοι.

Advertisement

Οι έφηβοι συνηθίζουν να συγκρίνουν την ζωή τους με εκείνη των φίλων τους, και μάλιστα όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα social media γεγονός που τους θλίβει αφού οι πλασματικές ζωές των άλλων μοιάζουν καλύτερες από την δική τους.

Το φαινόμενο των ανικανοποίητων νέων πέρα από τις κοινωνικές του διαστάσεις έχει και επιβλαβείς οικονομικές προεκτάσεις.

Ο λόγος είναι εν μέρει απλός: Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι άκρως σημαντικές στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ενηλίκων και στο κατά πόσο θα επιτύχουν στόχους και όνειρα.

Advertisement

Κατ επέκταση η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων δημιουργεί ένα κενό το οποίο θα στιγματίζει την πλειονότητα των μελλοντικών εργαζομένων.

Σοβαρές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή των δυνητικών εργαζομένων to bullying που θα υποστούν κατά την εφηβεία τους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 εάν κάποιος έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κατά την εφηβική του ηλικία είναι πολύ πιθανό να περάσει μεγάλη περίοδο ανεργίας, σύμφωνα με έρευνα.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement