Τα μοντέλα της Mercedes καταναλώνουν 54% περισσότερο καύσιμο!

Advertisement

Η πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τις Μεταφορές και το Περιβάλλον (Transport & Environment) με τίτλο “Mind The Gap” έδειξε πως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε ψέμματα σχετικά με τις πραγματικές καταναλώσεις και τις εκπομπές των μοντέλων τους, προτείνοντας μια σειρά αλλαγών που πρέπει να γίνουν σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων αλλά και των καταναλώσεων.

1

Η έρευνα εξέτασε την διαφορά μεταξύ των εργοστασιακών αποτελεσμάτων της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες.

Advertisement

Η διαφορά αυτή έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο, από το 9% το 2001, σε 28% το 2012 και έφτασε το 42% το 2015%, ενώ αναμένεται να φτάσει το 50% πριν μπούμε στο 2020.

Τα νέα αυτοκίνητα δεν έχουν γίνει πιο αποδοτικά όπως υποστηρίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μιας και εκμεταλλεύονται τα νομικά παράθυρα ώστε να κάνουν τα μοντέλα τους να πετυχαίνουν εξωφρενικά νούμερα χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων, μόνο κατά την διαδικασία των εργαστηριακών μετρήσεων.

2

Advertisement

Πρωταθλητής στην έρευνα αυτή η Mercedes-Benz, με τα μοντέλα της να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 54% περισσότερο καύσιμο, από τις επίσημες τιμές κατανάλωσης που ανακοινώσει η εταιρία.

Ακολουθεί η Audi και η Smart με απόκλιση 49%. Μάλιστα το Transport & Environment αναφέρει πως το χάσμα των μοντέλων της Mercedes είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία και πρέπει να διερευνηθεί από τη γερμανική ΚΒΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα συνεχίζει πως κατά μέσο όρο, ο οδηγός στην Ευρώπη δαπανά 549 ευρώ περισσότερα ανά έτος σε κόστος καυσίμων, σε σχέση με την εργοστασιακές τιμές.

Advertisement

Μέχρι το 2030, οι Ευρωπαίοι θα έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 τρις ευρώ επιπλέον χρήματα για καύσιμα, καταναλώνοντας 6 δις βαρέλια πετρελαίου, σε σχέση με το αν τα αυτοκίνητά τους, κατανάλωναν όσο υποστηρίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Επίσης, έως το 2030, θα προσθέσουν 1,5 δις τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα.

Με την Ε.Ε να αναπτύσσει νέους τρόπους μέτρησης των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, οι ειδικοί ήδη αναρωτιόνται αν αυτοί θα έχουν αποτέλεσμα.

Advertisement

Η Ε.Ε θέλει να μετρά τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες σε δημόσιους δρόμους με συσκευές που ονομάζονται PEMS, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν πιο ρεαλιστικά και δίκαια νούμερα εκπομπών και κατανάλωσης.

Ακόμη και οι μετρήσεις από τις συσκευές PEMS όμως, είναι υπό αμφισβήτηση, επειδή η συσκευή θα δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, αναλόγως του εδάφους, των καιρικών συνθηκών, αλλά και της κυκλοφορίας που θα συναντά το αυτοκίνητο που βρίσκεται σε δοκιμές μέτρησης.

Το ερώτημα είναι το κατά πόσον το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δοκιμής, αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των ρύπων.

Advertisement

Οι επικριτές πιστεύουν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ένας ανεξάρτητος φορέας που θα διενεργεί τους ελέγχους, όπως ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των Ηνωμένων Πολιτειών, με πολλές εταιρίες να πιστεύουν πως πλέον ήρθε η ώρα για κοινά πρότυπα εκπομπών και καταναλώσεων παγκοσμίως, με τους Αμερικάνους να κατηγορούν την ΕΕ για τις ανεπαρκείς μεθόδους μέτρησης ρύπων.

Η Κομισιόν μπορεί να προσπαθεί όσο θέλει να μειώσει την διαφορά ανάμεσα στις εκπομπές ρύπων στο εργαστήριο και σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης αλλά τελικά ψήφισε και από τον Σεπτέμβριο του 2017, έως τον Ιανουάριο του 2020, το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, ορίζεται στο +110% επί του ανώτατου επιτρεπτού ορίου εκπομπών σε εργαστηριακές συνθήκες.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, μπορούν να εκπέμπουν στον δρόμο έως και 168 mg NOx ανά χιλιόμετρο και να θεωρούνται Euro6.

Advertisement

Από τον Ιανουάριο του 2020 και έπειτα, το περιθώριο που έχουν οι κατασκευαστές, μειώνεται στο +50%. Απλούστατα, λένε ότι “ξέρουμε πως τα tests μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά αντί να πιέσουμε τους κατασκευαστές να συμμορφωθούν, αποφασίζουμε να αυξήσουμε τα όρια”…

πηγη:autoblog.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement