Τα πολεμικά πλοία «σκοτώνουν» δελφίνια και φάλαινες στο Β. Αιγαίο [εικόνες]

Advertisement

Οι στόλοι των πολεμικών σκαφών «τρελαίνουν» τα δελφίνια και τις μικρόσωμες φάλαινες (ζιφιούς) στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Ο συνωστισμός ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στην περιοχή από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Τουρκία στα διεθνή ύδατα, αλλά και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, προκαλεί απανωτές… λιποθυμίες στα δελφίνια και στις φάλαινες, που χάνουν τον προσανατολισμό τους, ενώ ολόκληροι πληθυσμοί μεταναστεύουν νότια και κάποια θαλάσσια θηλαστικά έχουν και ατυχή κατάληξη.

Αλλά και οι μηχανότρατες που «σαρώνουν» τον βυθό των ελληνικών θαλασσών μαζεύουν στα δίχτυα τους δελφίνια, τα οποία και καταλήγουν από έλλειψη οξυγόνου, ενώ πολλά από αυτά βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο και πάνω στα σκάφη, όπου κακοποιούνται.

Advertisement

Οι ηχητικοί παλμοί που εκπέμπουν τα σόναρ «κουφαίνουν» τα δελφίνια και τους ζιφιούς, που πανικοβάλλονται και χάνουν τον προορισμό τους και για τον λόγο αυτόν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται… μαζική μετανάστευση προς το Κεντρικό Αιγαίο.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο μήνες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο είναι πρωτοφανές. Υπάρχει μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών για στρατιωτικές ασκήσεις και για περιπολίες, και τα δελφίνια κι οι φάλαινες-ζιφιοί μετακινούνται προς τις Κυκλάδες.

Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς εκεί δεν υπάρχει επαρκής τροφή και τα συγκεκριμένα είδη, που έτσι κι αλλιώς είναι απειλούμενα, δεν έχουν μεγάλα περιθώρια επιβίωσης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Advertisement

Τα δελφίνια, όπως και οι ζιφιοί, μπορούν να προσβληθούν, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, από τη νόσο των δυτών, εξαιτίας της χρήσης των στρατιωτικών σόναρ, των συστημάτων δηλαδή που εκπέμπουν ισχυρά ηχητικά κύματα για τον εντοπισμό υποβρύχιων στόχων.

δελφινι-2
Περισυλλογή νεκρού δελφινιού στις ακτές της Ικαρίας.

Θανάσιμος κίνδυνος

«Αν τα θηλαστικά αυτά που βρίσκονται στον βυθό έρθουν σε επαφή με τους ηχητικούς παλμούς, ζαλίζονται, λιποθυμούν και ακόμη μπορούν να χάσουν τη ζωή τους. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι είναι οι θάνατοι, γιατί συνήθως δεν εντοπίζονται οι σοροί τους» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης και προσθέτει: «Αυτόν τον καιρό το Ανατολικό Αιγαίο διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, καθώς τα νερά της περιοχής διαπλέονται από κάθε λογής και κάθε εθνικότητας πολεμικό πλοίο.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε εκβρασμούς θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και γενικότερα μια παράξενη συμπεριφορά από αρκετά θαλάσσια είδη». Θανάσιμος κίνδυνος για τα δελφίνια και τα κητοειδή στο Αιγαίο δεν είναι μόνο τα σόναρ, αλλά «κυρίως» τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

Μόνο στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο, και μόνο από τις αρχές του χρόνου, έχουν εκβραστεί πάνω από 25 δελφίνια νεκρά, αριθμός που σύμφωνα με τους ειδικούς αντιστοιχεί μόλις στο 10% του πραγματικού, καθώς πολύ λίγα θαλάσσια θηλαστικά εντοπίζονται νεκρά, τα περισσότερα από όσα χάνουν τη ζωή τους είτε αποσυντίθενται είτε γίνονται βορά για άλλα ψάρια, ζώα και πουλιά στις ακτές ή στο νερό.

Τρία κατακρεουργημένα δελφίνια εκβράστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στο τέλος Φεβρουαρίου στη Σκόπελο, άλλα δύο λίγες μέρες αργότερα στις ακτές της Σκιάθου και τρία τον Ιανουάριο στο Πόρτο Λάγος, όπου ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός και απομονωμένος.

Advertisement
δελφινι-3
Το τελευταίο δίμηνο δύο νεκρά δελφίνια βρέθηκαν βρέθηκε στις ακτές της Χίου.

ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Από τα πιο πρόσφατα περιστατικά είναι αυτό με ένα μικρό δελφίνι που βρέθηκε νεκρό πριν από μερικές μέρες στην ακτή του ΕΟΤ στην Αλεξανδρούπολη, ένα άλλο στις ακτές της Πιερίας, δύο στο Πήλιο και συγκεκριμένα στις ακτές Θεοτόκου και Λύρη, ενώ αρκετά είναι και τα νεκρά δελφίνια στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Μαρτυρικός θάνατος κατόπιν βασανισμού

Μέχρι στιγμής το τελευταίο δίμηνο έχουν εκβραστεί νεκρά δύο δελφίνια στις νότιες ακτές της Σάμου, ένα στην ακτή Αμμουδέλι στο Πλωμάρι της Λέσβου, το οποίο μάλιστα δεν έφερε τραύματα, άλλα δύο στη Χίο, στην Ικαρία, κ.α.

Advertisement

Οσο γι’ αυτά που βρέθηκαν κατακρεουργημένα, ανέβηκαν μαζί με τα ψάρια στις μηχανότρατες και εκεί δέχτηκαν μια ανελέητη εκδικητική μανία, κυρίως επειδή τα δελφίνια πλησιάζουν τα σκάφη για να τραφούν και μειώνουν τα αλιεύματα.

«Εχουμε βρεθεί μπροστά σε απάνθρωπα περιστατικά και μας έχουν περιγράψει ψαράδες ιστορίες που τους έκαναν να βάλουν τα κλάματα. Το πιο αισιόδοξο σενάριο λέει ότι τα μαχαιρώνουν επί τόπου, το πιο φοβερό είναι ότι τους κόβουν τα πτερύγια και τα ρίχνουν πίσω στο νερό, με αποτέλεσμα ο θάνατός τους να είναι μαρτυρικός, γιατί το δελφίνι δεν μπορεί να ανέβει πάνω για να αναπνεύσει και σπαρταράει για ώρες ή και για μέρες ακόμη, παλεύοντας να σωθεί» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης και συμπληρώνει ότι στο Μαρόκο οι Αρχές δίνουν αμοιβή σε ψαράδες που βρίσκουν δελφίνια και τα απελευθερώνουν.

Φρίκη

Τα τρία δελφίνια που βρέθηκαν νεκρά στη Σκόπελο είχαν νάιλον σχοινιά στην ουρά και στο στόμα και ήταν όλα μαχαιρωμένα στο στήθος, ενώ έχουν βρεθεί μαχαιρωμένα δελφίνια που οι δράστες τους αφαίρεσαν τα εντόσθια και άλλα που τους έκοψαν τα πτερύγια ή την ουρά.

Advertisement

Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, κάποιοι ασυνείδητοι ψαράδες σκοτώνουν τα δελφίνια και ρίχνουν τα κουφάρια τους πίσω στο νερό, πιστεύοντας ότι έτσι αφενός θα εξαφανίσουν το οικολογικό έγκλημα που έχουν διαπράξει και αφετέρου θα παραδειγματίσουν τα θηλαστικά του υπόλοιπου κοπαδιού, που τρομοκρατημένα θα απομακρυνθούν από την περιοχή.

«Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για τα δελφίνια του Βόρειου Αιγαίου, γιατί εκεί επικρατεί θαλασσοταραχή. Αλλες φορές πλησιάζουν πολύ κοντά στην ακτή λόγω αυτής της θαλασσοταραχής και άλλες φορές μπλέκονται στα αλιευτικά εργαλεία, λιποθυμούν λόγω έλλειψης οξυγόνου, αφού δεν μπορούν να βγουν έξω να πάρουν ανάσα, και πεθαίνουν. Αυτός είναι ο γαλήνιος θάνατος, ο άλλος που τα σκοτώνουν επί τόπου είναι φρικτός», μας λέει ο Αρης Χρηστίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύει στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Οι ίδιοι οι ψαράδες θεωρούν μεμονωμένα περιστατικά τις δολοφονίες δελφινιών και υποστηρίζουν πως τα θεωρούν συντροφιά τους μέσα στη θάλασσα.

Advertisement

Τα είδη

Από τα περίπου 50 είδη δελφινιών που υπάρχουν στις θάλασσες όλου του κόσμου, στη Μεσόγειο απαντώνται μόλις 9 και από αυτά στις ελληνικές θάλασσες μόνο 4: το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο, το στακτοδέλφινο και το κοινό δελφίνι, το οποίο έχει εξαφανιστεί από όλη τη Δυτική Μεσόγειο.

Οσον αφορά τις φάλαινες, στη Μεσόγειο παρατηρούνται δύο είδη, η πτεροφάλαινα, η μόνη που έχει παρατηρηθεί στις ελληνικές θάλασσες, και η ρυγχοφάλαινα.

Στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο έχουν εντοπιστεί και δύο είδη κητοειδών, ο φυσητήρας και ο ζιφιός, ενώ ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει και ένα μικρό κητώδες που ανήκει στην οικογένεια των φωκαινοειδών.

Advertisement

Ο ζιφιός μοιάζει με μεγάλο δελφίνι και είναι επιδέξιος δύτης, ενώ τρέφεται αποκλειστικά με καλαμάρια, σπάνια κάνει άλματα και αποφεύγει την επαφή με τους ανθρώπους.

πηγη:ethnos.gr/Μαρία Ριτζαλεου

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement