Ένοχη η Apple για καρτέλ στη Ρωσία

Advertisement

Η Apple βρέθηκε ένοχη για τη σύσταση καρτέλ στη Ρωσία, καθώς η αντίμονοπωλιακή υπηρεσία της χώρας εκτίμησε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός κανόνισε έτσι ώστε οι τοπικοί λιανέμποροι να πωλούν σε καθορισμένες τιμές τα τηλέφωνά της.

Ειδικότερα η Ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε ότι η τοπική θυγατρική της Apple έδωσε παράνομα οδηγίες στους εμπόρους να καθορίσουν τις τιμές των iPhone 5 και iPhone 6 που πωλούνται στη χώρα.

Μια κατηγορία η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου προς την εταιρεία.

Advertisement

Η ανακοίνωση της FAS αναφέρει ότι η Apple έδωσε οδηγίες σε 16 Ρώσους λιανέμπορους να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των iPhone αλλά και να επικοινωνούν μαζί της σε περίπτωση που οποιοδήποτε προϊόν της πωλούταν σε «ακατάλληλη» τιμή.

Η υπηρεσία που ερευνούσε την υπόθεση για επτά μήνες υποπτεύεται ότι η Apple μπορούσε να τερματίσει συμφωνίες πώλησης με εταιρείες λιανικής αν αυτές δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες της.

Όταν τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινωθεί η έναρξη της σχετική έρευνας, η Apple είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε δηλώσει ότι οι πωλητές των προϊόντων της θέτουν μόνοι τους τις τιμές τόσο στη Ρωσία όσο και στις άλλες αγορές.

Advertisement

Την Τρίτη, ένα εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Δουλέψαμε στενά με την FAS κατά την διάρκεια των ερευνών της και είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να αφήσουμε αυτό το ζήτημα πίσω μας. Δουλεύουμε σκληρά για να προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στον κόσμο και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο να διασφαλίζουμε ότι οι πωλητές μπορούν να ανταγωνιστούν δίκαιο στις αγορές που δραστηριοποιούνται».

«Κατά την διάρκεια της έρευνας η Ρωσική θυγατρική της Apple συνεργάστηκε ενεργά με την υπηρεσία μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της FAS, Αντρέι Τσαρικόβσκι.

«Η εταιρεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψει παραβιάσεις του νόμου και φροντίζει ώστε να μην επαναληφτούν αντίστοιχες παραβιάσεις στο μέλλον».

Advertisement

Η απόφαση αυτή έρχεται επτά μήνες αφού η ίδια υπηρεσία βρήκε ένοχη την Google επειδή πίεζε τους κατασκευαστές smartphone να δίνουν προτεραιότητα και να προβάλουν ειδικά τα προϊόντα της.

Στην αμερικανική εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 438 εκατ. ρουβλιών (περίπου 7,4 εκατ. δολάρια).

Η Ρωσική FAS, που το 2011 είχε επιβάλει πρόστιμο και σε δύο παρόχους κινητής για την διαμόρφωση της τιμής του iPhone 4, ξεκίνησε την έρευνα της κατά της Apple μετά από καταγγελία καταναλωτή.

Advertisement

Η Apple έχει τρεις μήνες για να αμφισβητήσει δικαστικά την απόφαση αφού αυτή δημοσιευτεί στην πλήρης μορφή της αργότερα μέσα στον μήνα, δήλωσε ο κ. Τσαρικόβσκι.

Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Apple μπορεί να φτάσει και το 15% των πωλήσεων που πραγματοποιεί η μονάδα της στη Ρωσία.

Ωστόσο, το ύψους του προστίμου θα αποφασιστεί σε μερικούς μήνες, δήλωσε ο Τσαρικόβσκι στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Advertisement

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2015, ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε κρίνει ότι η Apple είχε συνεννοηθεί με πέντε εκδότες για να αυξήσουν τις τιμές σε κάποια ebooks από τα 9,99 δολάρια στα 12,99 ή και τα 14,99 δολάρια.

Τελικά, η Apple συμβιβάστηκε να πληρώσει 450 εκατ. δολάρια σε αμερικανούς καταναλωτές ως αποζημίωση το 2016 αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση της.

Η έρευνα των Ρωσικών Αρχών αρχικά περιελάμβαναν τόσο την μητρική εταιρεία της Apple όσο και μια σειρά θυγατρικών της αλλά οι έρευνες σταμάτησαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement