Η απίστευτη διαίσθηση των σκυλιών που τους βοηθάει να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων

Advertisement

Τα σκυλιά είναι απίστευτα έξυπνα, έχουν μια έκτη αίσθηση, όταν πρόκειται για την κατανόηση  ανθρώπινης συναισθηματικής ανάγκης.

Το χάρισμα αυτό τους βοηθά να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων. Διαισθάνονται τα πάντα σε σας π.χ. χαρά, λύπη, άγχος κλπ. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις αισθήσεις που αναπτύσσουν.

Θλίψη

Όταν είστε λυπημένοι, ο τετράποδος φίλος σας θα το αισθανθεί αμέσως, ακόμη και αν προσποιηθείτε.

Advertisement

Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να γίνει πιο υποτονικό από ότι συνήθως, μπορεί να χάσει ακόμα και το ενδιαφέρον για τα παιχνίδια του και να αρνείται να φάει.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας, αναφέρει ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα σε ανθρώπους, συνδυάζοντας πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές και ακουστικές ενδείξεις.

Ασθένειες (ακόμη και καρκίνο)

Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να αισθάνονται ασθένειες. Με περίπου 220 εκατομμύρια δέκτες μυρωδιάς, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν πράγματα που είναι κάτι ακατόρθωτο για μας.

Advertisement

Είναι ακόμη διάσημα και για την ανίχνευση του καρκίνου. Μπορούν να μυρίσουν μια ποικιλία τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του μαστού και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Integrative Cancer Therapies διαπίστωσε ότι εκπαιδευμένα σκυλιά ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού με 88 τοις εκατό ακρίβεια, και τον καρκίνο του πνεύμονα με 99 τοις εκατό ακρίβεια με τη βοήθεια των δειγμάτων αναπνοής.

Εκτός από τον καρκίνο, τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν τη ναρκοληψία, ένα είδος διαταραχής του εγκεφάλου που επηρεάζει την ικανότητα να ελέγχει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

Advertisement

Εγκυμοσύνη

Ο μικρός γούνινος φίλος σας μπορεί να αισθανθεί ακόμα και την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες σίγουρα έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι το κατοικίδιο ζώο τους έγινε πιο προστατευτικό και εξυπηρετικό. Μερικά σκυλιά ακόμη ακολουθούν τις έγκυες όπου και αν πάνε.

Αυτές οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός σκυλιού οφείλονται κυρίως σε φυσικές αλλαγές που ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί μέσα από τον ιδιοκτήτη τους. Τα σκυλιά αντιδρούν επίσης με τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σπίτι.

Advertisement

Σεισμοί

Πιστεύεται ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν ακόμη και τον επερχόμενο σεισμό πριν πραγματικά συμβεί.

Η ισχυρή ακοή τους, τους βοηθά να αισθάνονται την επικείμενη φυσική καταστροφή. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν τη μετακίνηση των βράχων υπόγεια στη γη που συμβαίνει λίγο πριν από τους σεισμούς. Για να σας ειδοποιήσουν γαβγίζουν σε έντονο βαθμό.

Καταιγίδες

Ένας σκύλος μπορεί να αισθανθεί την απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης και την αλλαγή στο στατικό ηλεκτρικό πεδίο που εμφανίζεται πριν από την αλλαγή του κλίματος.

Advertisement

Η όσφρησή τους είναι περίπου 100 φορές πιο ευαίσθητη από αυτή ενός ανθρώπου και πιθανότατα μυρίζει το ηλεκτρικό ρεύμα στον αέρα.

Επίσης, μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών στον αέρα, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ακόμη. Η ταραχή και η αναστάτωση είναι τα δείγματα.

Αντιπάθεια που έχετε για κάποιον

Τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τον οργανισμό σας που οδηγούν σε σκέψεις  απέχθειας, μίσους, κ.λπ.

Advertisement

Επίσης, τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την αντιπάθειά σας από τη γλώσσα του σώματός σας, χειρονομίες και τον τρόπο που επικοινωνείτε με το άλλο πρόσωπο.

Τα σκυλιά έχουν την τάση να αισθάνονται επιπλέον προστατευτικά σε σχέση με τα αφεντικά τους, εάν θεωρούν ότι οι άλλοι άνθρωποι αποτελούν απειλή.

Ο φόβος και άγχος

Ένας σκύλος μπορεί να αισθανθεί αμέσως, όταν ο ιδιοκτήτης τους είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, ακόμη και αν δεν εμφανίζονται εξωτερικά σημάδια.

Advertisement

Τα σκυλιά μπορεί να μυρίσουν το κύμα των ορμονών στο σώμα που απελευθερώνει σε απόκριση σε στρεσογόνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Ως εκ τούτου, το σκυλί σας ξέρει για την ψυχική σας κατάσταση.

Τα σκυλιά μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους, ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη κρίσεις πανικού και άλλα πιθανά επεισόδια που σχετίζονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες ή άλλα θέματα.

Τις προθέσεις σας

Τα σκυλιά ακολουθούν το βλέμμα σας για να καταλάβουν τι σκέφτεστε, έτσι μπορούν να αισθανθούν τις προθέσεις σας σωστά τις περισσότερες φορές.

Advertisement

Κρίσεις

Μερικά σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους πριν από κάποια κρίση. Μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια μιας κρίσης, λειτουργώντας καθαρά ενστικτωδώς.

Καταλαβαίνουν αν έχετε άλλες προτεραιότητες

Τα σκυλιά που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με τον ιδιοκτήτη τους, θα καταλάβουν μέχρι κάποιο βαθμό αν η προσοχή του έχει ξαφνικά δοθεί σε μια νέα προτεραιότητα π.χ. ένα νέο μωρό, αγόρι/κορίτσι χόμπι.

Διαισθάνονται τον θυμό σας

Το σκυλί αν κάνει κάτι που σας δυσαρεστεί μπορεί μόνο από το βλέμμα σας, την έκφρασή σας να καταλάβει ότι έκανε κάτι κακό χωρίς να γνωρίζει πάντα το γιατί. Συνήθως πριν μιλήσουμε έχει την φοβισμένη έκφραση, τρέμει και σκύβει το κεφάλι του.

Advertisement

Ξέρουν πότε δεν τους βλέπετε

Όταν πρόκειται για φαγητό τα σκυλιά είναι πρόθυμα ακόμη και να κλέψουν. Βέβαια αυτό συμβαίνει όταν λείπετε από τον χώρο, στα κρυφά.

Κίνδυνος

Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες φερομόνες που δεν γνωρίζουν. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούν να προβλέψουν κάποιους πιθανούς κινδύνους. Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποια απέχθεια για κάποιο πρόσωπο, το κάνει γιατί αισθάνεται απειλή προς εσάς.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement