Αποστολή καθαρισμού του Έβερεστ με τεράστιες σακούλες σκουπιδιών

Advertisement

Οι υπεύθυνοι των ορειβατικών αποστολών στο όρος Έβερεστ αποστέλλουν δέκα τεράστιες σακούλες σκουπιδιών με κάθε ορειβάτη και οδηγό, σε μία επιχείρηση να καθαρίσει το όρος Έβερεστ.

Τα συσσωρευμένα σκουπίδια δεκαετιών στη συνέχεια θα συλλεχθούν από ελικόπτερο και θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση βάσης.

Οι σάκοι αποστέλλονται στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ ώστε να μεταφερθούν από ορειβάτες, οδηγούς και αχθοφόρους σε υψηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τον Ντάμονταρ Παρατζούλι της Ένωσης Διοργανωτών Ορειβατικών Αποστολών του Νεπάλ.

Advertisement

Κάθε τσάντα μπορεί να χωρέσει μέχρι και 80 κιλά σκουπιδιών, καθώς και να «αγκιστρωθεί» στο ελικόπτερο με ασφάλεια ώστε να μεταφερθεί στη βάση.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ορειβατών, είναι επείγον να αφαιρεθούν τα σκουπίδια που άφησαν προηγούμενες αποστολές στο βουνό, ειδικά προς τη δεύτερη κατασκήνωση βάσης, που οργανώθηκε το 2014, μετά τη χιονοστιβάδα που κόστισε τη ζωή σε 16 Νεπαλέζους οδηγούς.

Το 2015 η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από νέα χιονοστιβάδα, που προκλήθηκε από σεισμό και οδήγησε στο χαμό 19 ανθρώπων στη νότια βάση.

Advertisement

Προηγουμένως οι ορειβάτες έχουν αφαιρέσει 16 τόνους σκουπιδιών από το Έβερεστ, αλλά ο ακριβής αριθμός των σκουπιδιών που απομένουν είναι άγνωστος.

Εκατοντάδες ορειβάτες και οδηγοί επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ κάθε χρόνο, κυρίως το Μάιο, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Πέρυσι, περίπου 600 ορειβάτες τα κατάφεραν, μέσω Νεπάλ ή Κίνας. Φέτος, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των ορειβατών των οποίων οι αποστολές ακυρώθηκαν λόγω του σεισμού.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement