Πώς να βάψουμε φυσικά τα αβγά το Πάσχα

Advertisement

Το έθιμο των αυγών σπάνια λείπει από τα ελληνικά σπίτια.

Μπορούμε να τα αγοράσουμε βαμμένα ή ακόμα και να μας τα φέρουν συγγενείς.

Ωστόσο, η παραδοσιακή διαδικασία βαψίματος της Μεγάλης Πέμπτης (ή Μ. Σάββατου), είναι ιδιαίτερα απλή και σας βάζει για τα καλά στο κλίμα τον ημερών.

Advertisement

Πως όμως μπορούμε να τα βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αβγά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές βαφές του εμπορίου;

Κόκκινο

Για παραδοσιακό κόκκινο χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδια, παπαρούνες ή παντζάρια.

Αλείφουμε τις φλούδες από ξερά κόκκινα κρεμμύδια με ξύδι και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό μαζί με τα αυγά.

Advertisement

Αφού βράσει το νερό, το αφήνουμε να βράζει για 20-30 λεπτά και το χρώμα τους θα γίνει κόκκινο. Αντίστοιχα, βράζουμε μαζί αυγά και παντζάρια ή πέταλα παπαρούνας.

Κίτρινο

Κίτρινο χρώμα μπορούμε να δημιουργήσουμε με κίτρινες μαργαρίτες, λεμόνι ή πορτοκάλι και κουρκουμά.

Μπορείτε να βράσετε μαζί με τα αβγά ξύσματα των φρούτων και μαργαρίτες. Για βαθύ κίτρινο χρώμα, χρησιμοποιήστε κουρκουμά.

Advertisement

Σε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτουμε 5 γεμάτες κουταλιές και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.

Πράσινο

Φυσικό πράσινο χρώμα για τα αυγά μας μπορούμε να φτιάξουμε με σπανάκι, φλούδες από πράσινα μήλα ή τσουκνίδες. Βράζουμε 1 κιλό σπανάκι ή τσουκνίδες σε τρία λίτρα νερό και στο ζωμό που μένει, βράζουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζιο

Για να βάψουμε τα αυγά μας γαλάζια, χρησιμοποιούμε φύλλα από κόκκινο λάχανο. Βράζουμε ένα κεφάλι λάχανο σε δυο λίτρα νερό για μισή ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας αλάτι και 4 κουταλιές ξύδι.

Advertisement

Εμποτίζουμε για ένα λεπτό περίπου τα ήδη βρασμένα αυγά για ωχρό χρώμα. Για βαθύτερα χρώματα όπως μωβ αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο ή βράζουμε ταυτόχρονα.

Tips

•Για επιπλέον στολισμό μπορούμε να τοποθετήσουμε τα αυγά στην κατσαρόλα βάζοντάς τους λαστιχάκια. Έτσι όταν θα είναι βαμμένα, θα τα βγάλουμε και θα έχουν σχηματιστεί πάνω τους λευκές γραμμές. Εναλλακτικά μπορoύμε να κολλήσουμε πάνω στα αβγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο μας κάνει αίσθηση. Μπορούμε επίσης πριν την κατσαρόλα, να τα τυλίξουμε με τούλι πάνω στο οποίο έχουμε κολλήσει ένα φύλλο ή άνθος της αρεσκείας μας. Το σχήμα του θα αποτυπωθεί στο αυγό.

•Πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο σκουπίζουμε το κάθε αυγό με ένα μαλακό πανί, βρεγμένο με ξύδι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το χρώμα.

Advertisement

•Τα αυγά και το νερό, πριν από τη βράση, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

•Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας.

•Στο τέλος τρίβουμε τα αυγά με ένα λαδωμένο πανί, για να γυαλίσουν.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement