Στη Βραζιλία σκέφτονται να εισάγουν… καφέ!

Advertisement

Οι Βραζιλιάνοι είχαν πολλά να υπομείνουν τον τελευταίο καιρό: οικονομική κρίση, αποπομπές, ολόκληρη σειρά σκανδάλων με πιο πρόσφατο εκείνο με τα σάπια κρέατα.

Αλλά να φτάσουν στο σημείο να εισάγουν καφέ; Εισαγωγές στη χώρα του καφέ;

Η ιδέα ξεσήκωσε αντιδράσεις, κυρίως ανάμεσα στους καλλιεργητές του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, που την έχουν αναδείξει σε πρώτο παραγωγό καφέ παγκοσμίως. «Θέλουν να μας εξοντώσουν», λέει ο Αντόνιο Ζοακίμ ντε Σόοουζα Νέτο, καλλιεργητής από την πολιτεία Εσπίριτο Σάντο.

Advertisement

Αν και αρκετοί έχουν υποφέρει από την ξηρασία στην περιοχή, υπάρχει ακόμη πολύς καφές για να κυκλοφορήσει, όπως λέει. «Δεν θα επιτρέψουμε στον ξένο καφέ να μπει στη χώρα».

Ο καφές στον οποίο αναφέρεται είναι της ποικιλίας robusta. Ενώ οι καλλιεργητές arabica – της ποικιλίας που θεωρείται πιο premium και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα Starbucks και άλλες μεγάλες εταιρείες – είχαν πολλές βροχές και σοδειά-ρεκόρ την περασμένη χρονιά, οι καλλιεργητές robusta πιο ανατολικά δεν ήταν τόσο τυχεροί. Πολλοί πέρασαν μήνες βλέποντας μόνο καθαρό ουρανό.

Η robusta χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ, που η Nestlé και άλλες εταιρείες επεξεργάζονται σε βραζιλιάνικα εργοστάσια και εξάγουν σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Και είναι αυτές ακριβώς οι εταιρείες που, φοβούμενες ότι η ξηρασία θα καταστρέψει τη φετινή σοδειά, έπεισαν το υπουργείο Γεωργίας να τους επιτρέψει να αγοράσουν πρώτη ύλη με χαμηλό κόστος από το Βιετνάμ

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο μαζικές και οργισμένες που ο Πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ανακάλεσε προσωρινά την απόφαση.

Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει με ποια πλευρά θα συνταχτεί, αλλά άνθρωποι μέσα από την κυβέρνηση θεωρούν ότι οι κόκκοι από το Βιετνάμ θα μπουν τελικά στη Βραζιλία.

Advertisement

Η πλευρά των εταιρειών θεωρεί ότι οι παραγωγοί robusta δεν θα καταφέρουν να δώσουν την απαραίτητη ποσότητα από τη σοδειά του Μαΐου.

«Η βραζιλιάνικη σοδειά robusta φέτος θα είναι αδύναμη για τρίτη συνεχόμενη σεζόν», υποστηρίζει ο Πέντρο Γκιμαράες, εμπορικός διευθυντής της Cia. Cacique de Cafe Soluvel, παραγωγού στιγμιαίου καφέ με έδρα το Σάο Πάουλο.

Η απέναντι πλευρά διαφωνεί. «Έχουμε αποθέματα και εγγυόμαστε ότι θα παραδώσουμε τις παραγγελίες» επιμένει ο Εβαΐρ Βιεϊρά ντε Μέλο, γερουσιαστής από την πολιτεία Εσπίριτο Σάντο, που είναι πρώτη σε παραγωγή robusta.

Advertisement

brazil_coffee_chart

Πέρυσι, η παραγωγή robusta έπεσε στους 8 εκατομμύρια σάκους των 60 κιλών, η χαμηλότερη των τελευταίων 12 χρόνων. Οι κυβερνητικές προβλέψεις για φέτος κάνουν λόγο για αύξηση 21% η οποία όμως παραμένει πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2010 (βλ. πίνακα).

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει εισαγωγές και πέρυσι, εξουσιοδοτώντας αγορές από το Περού. Αλλά οι καλλιεργητές κέρδισαν εύκολα αυτόν τον γύρο, και η απόφαση ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement