Πιάστηκαν στα χέρια στο νεκροταφείο Λάρισας για μια… γλάστρα

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
Advertisement

Στα χέρια πιάστηκαν τις προάλλες -σύμφωνα με μαρτυρίες- δύο γυναίκες με αφορμή μια κλεμμένη γλάστρα από τάφο στο νέο Κοιμητήριο.

Γυναίκα που αγανάκτησε επειδή της έκλεψαν τη γλάστρα από το μνήμα δικού της ανθρώπου, έψαξε σε όλο το νεκροταφείο για να τη βρει.

Έτσι όταν τη βρήκε, εντόπισε και τη φερόμενη ως δράστιδα με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια.

Advertisement

Οι κλοπές μικροαντικειμένων από τους τάφους έχουν κάνει έξαλλους αρκετούς Λαρισαίους που ενώ επισκέπτονται τους τάφους αγαπημένων τους προσώπων, μένουν άφωνοι διαπιστώνοντας πως τους έκλεψαν ακόμη και φρέσκα λουλούδια που άφησαν στο μνήμα την προηγούμενη ημέρα.

Οι κλοπές, όταν δεν πρόκειται για σκόπιμες δολιοφθορές, αφορούν σε αντικείμενα ευτελούς αξίας (πλαστικά λουλούδια, ποτιστήρια, λάδι κ.λπ.) αλλά το θέμα δεν είναι οικονομικό.

Συμπολίτες – θύματα των κλοπών, δεν μπορούν να διανοηθούν πώς κλέβει κάποιος μια γλάστρα με πλαστικά λουλούδια από ξένο μνήμα για να τοποθετήσει, την ίδια γλάστρα, στον τάφο του δικού του προσώπου.

Advertisement

Το ανεξήγητο και αδιανόητο φαινόμενο, των κλοπών στο νέο Κοιμητήριο, αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα και δύσκολα θα επιλυθεί αφού πρόκειται για μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων με 6.500 τάφους που επίσης δύσκολα θα περιφρουρηθεί με φύλακες ενώ από τη νομοθεσία απαγορεύεται η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, με κάμερες, τις ώρες όταν το νεκροταφείο βρίσκεται σε λειτουργία.

Ούτε επίσης υπάρχει δυνατότητα «ταυτοποίησης» στοιχείων ή ελέγχου για το ποιος πήγε, σε ποιον τάφο.

Υπάλληλοι του Τμήματος Κοιμητηρίου του Δήμου Λαρισαίων δέχονται συχνά τα παράπονα συμπολιτών.

Advertisement

Οι κλοπές εκτιμάται ότι σημειώνονται απογευματινές ώρες όπου και είναι λιγότερο το προσωπικό του Δήμου Λαρισαίων ενώ στην πραγματικότητα ο χώρος δεν μπορεί να ελεγχθείλόγω της μεγάλης έκτασης του νεκροταφείου αλλά και του μεγάλου αριθμού των τάφων.

Οι υπάλληλοι αλλά και οι συμπολίτες μένουν έκπληκτοι με το τι κλέβουν κάθε φορά οι ασυνείδητοι.

Γλάστρες με πλαστικά λουλούδια, φρέσκα λουλούδια, ποτιστήρια και σκούπες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μαρμάρινων τάφων, λάδι για τα καντηλάκια, καντηλήθρες, φιτιλάκια, ποτήρια για καντήλια. Ακόμη και μικρά τζάμια για να αντικαταστήσουν αυτά που έσπασαν από τον αέρα.

Advertisement

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όσοι κλέβουν τέτοια μικροαντικείμενα, τα κλέβουν για να τα τοποθετήσουν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων και αυτή είναι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για αυτές τις παράδοξες κλοπές.

Έτσι αρκετοί συμπολίτες επιλέγουν να μεταφέρουν κάθε φορά, τα δικά τους σύνεργα, προκειμένου να καθαρίσουν τον τάφο ή να ανάψουν το καντηλάκι.

‘Η αναθέτουν την περιποίηση των τάφων σε καντηλανάφτες του Δήμου ή ιδιώτες καντηλανάφτες.

Advertisement

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν -άσχετα με τις κλοπές- είχαν αναφερθεί περιπτώσεις δολιοφθοράς μεταξύ ιδιωτών καντηλαναφτών (σ.σ. «νέρωναν» το λάδι για να σβήσει το καντήλι), προκειμένου να πεισθούν συμπολίτες να αναθέσουν το έργο της συντήρησης σε άλλον, καντηλανάφτη.

πηγη:eleftheria.gr/Β.Κακάρας

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement