«Πλαστά» κρασιά. Ξέρετε ότι υπάρχουν;

Advertisement

Τα… ψεύτικα κρασιά αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στην αγορά οίνου, με την γαλλική εφημερίδα Sud Ouest να εκτιμά ότι μπορεί και να φτάνουν το 20% των φιαλών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Κίνα, λόγω του ότι είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά οίνου, που ο τζίρος της αναμένεται να είναι 69 εκ. δολάρια το 2019, δηλαδή θα έχει 81% αύξηση μέσα σε 4 χρόνια.

Το 2016 η ιταλική αστυνομία εντόπισε 9.000 πλαστές φιάλες Moet Chandon και ένα απόθεμα 40.000 πλαστών ετικετών για σαμπάνιες Moet.

Advertisement

To 2014 είχαν εντοπίσει 30.000 φιάλες πλαστές φιάλες Brunello και Chianti Classico.

Ο πιο γνωστός απατεώνας του είδους

Οι πιο μεγάλες απάτες γίνονται με τα μπουκάλια από ακριβό κρασί.

Ο πιο γνωστός απατεώνας του είδους είναι ο Rudy Kurniawan, που το 2014 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, γιατί πούλησε σε γνωστούς λάτρεις του κρασιού, όπως ο επιχειρηματίας Bill Koch, πλαστά κρασιά αξίας άνω των 20 εκ. δολαρίων.

Advertisement

Ο Kurniawan είχε μετατρέψει την κουζίνα του σε εργοστάσιο.

Πήγαινε σε εστιατόρια, έπινε ακριβά κρασιά και στη συνέχεια ζητούσε να του στείλουν τα μπουκάλια σπίτι για να τα κρατάει ως τρόπαια.

Μετά γέμιζε τα άδεια μπουκάλια και τα μεταπωλούσε σε συλλέκτες, σε υψηλότατες τιμές!

Ξαφνικά, κάποια στιγμή, οι συλλέκτες παρατήρησαν ότι η αγορά είχε γεμίσει με κρασιά που είχαν δει 1-2 φορές στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα το Romanée-Conti του ’59.

Advertisement

Η απάτη του Kurniawan  έμεινε στην ιστορία: Το περασμένο φθινόπωρο βγήκε ντοκιμαντέρ για την υπόθεση αυτή (ψάξτε το με τίτλο Sour Grapes) και ο Koch παρευρέθηκε σε κάποιες από τις προβολές του, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού.

Επίσης, το κανάλι USA Network ετοιμάζει σειρά με τίτλο Connoisseur, για έναν άντρα που πουλούσε ακριβό κρασί σε ανυποψίαστους πλούσιους συλλέκτες.

Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα τα οινοποιεία;

Μπορεί να ακούγεται ωραίο θέμα για ταινία, αλλά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα οινοποιεία, που ψάχνουν τρόπους για να προστατευθούν από αυτό το φαινόμενο.

Advertisement

Για τα Romanée-Conti που χρησιμοποιούνται σε οινογνωσίες, το οινοποιείο έχει δώσει εντολή να κολλάται μετά σε κάθε άδεια φιάλη ένα μεγάλο Χ, για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Στην Αυστραλία, μερικοί μεγάλοι παραγωγοί, όπως το Penfolds, συνθλίβουν τα μπουκάλια μετά από τις οινογνωσίες.

Το γνωστό οινοποιείο Château Palmer έχει σκεφτεί έναν άλλο τρόπο να καταπολεμήσει την πλαστογραφία: Από το 2009 οι φιάλες που κυκλοφορούν έχουν χαραγμένο στον πάτο τους το όνομα του οινοποιείου.

Advertisement

Κάνει επίσης και κάτι άλλο, που ακολουθούν και μεγάλα οινοποιεία όπως το Lafite-Rothschild και το ιταλικό Ornellaia.

Κολλούν μια αυτοκόλλητη λωρίδα, που ονομάζεται Bubble Tag και αποτελεί το μοναδικό αποτύπωμα κάθε φιάλης.

Αυτό το αυτοκόλλητο μπαίνει στο αλουμινόχαρτο του φελλού και περιλαμβάνει ένα τυχαίο σχέδιο φυσαλίδων, καθώς και έναν αλφαριθμητικό κώδικα και έναν κωδικό QR. Για να καταλάβεις αν αυτό είναι ένα αυθεντικό μπουκάλι, σκανάρεις τον κωδικό και παίρνει την έγκριση.

Advertisement

Υπάρχουν επίσης και ιστοσελίδες όπως η winefraud.com που ενημερώνουν τους συλλέκτες, πώς να εντοπίζουν και να καταλαβαίνουν τα πλαστά κρασιά.

πηγη:clickatlife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement