Ένοπλοι και τραπεζικοί «πρωταθλητές» στα τραπεζικά φέσια

Advertisement

Από τα Σώματα Ασφαλείας και τις τράπεζες προέρχονται κατά κύριο λόγο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως αποκαλύπτουν στο insider.gr έγκριτες τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει καταρτίσει –για εσωτερική χρήση– μεγάλη ελληνική τράπεζα, ένας στους τρεις κακοπληρωτές είναι στρατηγικός.

Αυτό σημαίνει ότι το 30% των οφειλετών έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά επιλέγουν να χρωστούν «φουσκώνοντας» έτσι τα κόκκινα δάνεια.

Advertisement

Μάλιστα, όπως δείχνει η ανάλυση σε επίπεδο επαγγελμάτων, οι πλέον στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Το οξύμωρο είναι ότι και οι δύο αυτές κατηγορίες εργαζομένων θεωρούνται «τυπικοί» και «νομότυποι» στα μάτια των περισσοτέρων.

Ειδικά όσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, είναι από παλιά γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους ότι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι Ένοπλοι είναι οι χειρότεροι πελάτες των τραπεζών.

Advertisement

«Η εξήγηση είναι ψυχολογική, αφού νιώνουν ότι είναι εξουσία και κανείς δεν μπορεί να τους κάνει τίποτε», αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, από την άλλη, νιώθουν ότι έχουν τον «έλεγχο» των οφειλών τους λόγω της εσωτερικής πληροφόρησης που διαθέτουν και ότι θα προλάβουν τυχόν ενέργειες της τράπεζας εις βάρος τους.

Υψηλά στο σκορ των στρατηγικών κακοπληρωτών βρίσκονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι –και κυρίως οι ενεργοί– ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Advertisement

Οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών, πάντως, είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παρά τα χαμηλά εισοδήματά τους είναι «τυπικοί» στις δανεικές τους υποχρεώσεις.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες «έχουν την τεχνογνωσία να διακρίνουν τους εξ ανάγκης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» και ήδη λαμβάνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι «οι τράπεζες έχουν πράγματι έμμεσους τρόπους να διακρίνουν αυτές τις δύο κατηγορίες» και ήδη έχει γίνει ένας πρώτος διαχωρισμός στα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου οι απαιτήσεις έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών να πουληθούν πρώτες στις ιδιωτικές εταιρείες κόκκινων δανείων –εν είδει και μιας μορφής «παραδειγματισμού» προς το σύνολο των οφειλετών.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement