Αυτό το Rolex ίσως γίνει το ακριβότερο στον κόσμο

Advertisement

Όταν δύο από τους μεγαλύτερους εμπόρους Rolex στις ΗΠΑ, οι Άντριου Σιρ και Έρικ Κου ρωτήθηκαν «Αν μπορούσατε να έχετε μόνο ένα Rolex, ποιο θα επιλέγατε;», έδωσαν την ίδια απάντηση.

Και δεν αφορούσε ένα Submariner ή κάποιο υπερσπάνιο Oyster Paul Newman, αλλά ένα μικρό – 36 χιλιοστά – χρυσό ρολόι, που έχει την ίδια κάσα με ένα συνηθισμένο Rolex Datejust. Αλλά εδώ τελειώνουν οι ομοιότητές του με όλα τα άλλα Rolex.

Το αποκαλούμενο «Bao Dai» είναι από τη σειρά με κωδικό 6062 που διαθέτει ένδειξη των διαφορετικών φάσεων της σελήνης.

Advertisement

Αλλά το καντράν του είναι μαύρο αντί για λευκό και με διαμάντια στη θέση κάποιων ενδείξεων.

Αλλά το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στους κύκλους των συλλεκτών είναι που το κάνει μοναδικό: κάποτε ανήκε στον Μπάο Ντάι, τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ.

Κάποτε ήταν το ακριβότερο ρολόι στον κόσμο – το 2002 πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 235.000 δολαρίων – αλλά σήμερα το ρεκόρ έχει δεκαπλασιαστεί και σημειώθηκε πέρυσι, όταν το Rolex «Split Seconds» 4113 άλλαξε χέρια για 2,5 εκατ. δολάρια.

Advertisement

Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι το «Bao Dai» 6062 θα ξαναπάρει τα σκήπτρα στη Δημοπρασία Ρολογιών της Γενεύης τον επόμενο μήνα.

Ο Μπάο Ντάι (φωτογραφία) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βιετνάμ, τελευταίο μέλος της μεγάλης δυναστείας Νγκουγιέν που είχε κυβερνήσει το έθνος για 13 γενιές.

Από το 1926 έως το 1945 ήταν Αυτοκράτορας του Ανάμ, τότε μέρους της Γαλλικής Ινδοκίνας, που κάλυπτε περίπου τα δύο τρίτα του σημερινού Βιετνάμ. Αν και πήρε τον τίτλο του Αυτοκράτορα το 1926 σε ηλικία 12 ετών, δεν κάθισε στο θρόνο πριν το 1932.

Advertisement

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Γαλλία, και επέστρεψε στην πατρίδα του σε ηλικία 18 ετών για να κυβερνήσει.

Δύο χρόνια μετά είχε ήδη αποκτήσει πέντε συζύγους και πέντε παιδιά. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ιαπωνία εισέβαλλε στη Γαλλική Ινδοκίνα, οι κατεχόμενες δυνάμεις τον έπεισαν να διακηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας του από τη Γαλλία.

Μετά την παράδοση των Ιαπώνων ο Χο Τσι Μινχ τον πίεσε να αποποιηθεί το θρόνο, και του έδωσε τον τίτλο του «ανώτερου συμβούλου» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

Advertisement

Ρόλος που δεν κράτησε πολύ, καθώς τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’40 σημαδεύτηκαν από έντονες συγκρούσεις στην περιοχή και ο Ντάι τα πέρασε στο Χονγκ Κονγκ και την Ευρώπη.

Το 1949 οι Γάλλοι τον έπεισαν να ξαναπάρει την εξουσία, όχι ως αυτοκράτορας αλλά ως «επικεφαλής του κράτους».

Την άνοιξη του 1954 βρισκόταν στην Ελβετία για τη Διάσκεψη της Γενεύης, αλλά βρήκε χρόνο και για λίγα ψώνια.

Advertisement

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που χώρισαν τη χώρα του στα δύο, βγήκε από το ξενοδοχείο Hotel des Bergues (το σημερινό Four Seasons), διέσχισε το δρόμο και μπήκε στην Chronometrie Philippe Beguin, αντιπροσωπεία της Rolex.

Κανέναν από τα ρολόγια που είδε δεν τον ικανοποίησε, και οι ιδιοκτήτες κάλεσαν τη Rolex που βρισκόταν (και ακόμη βρίσκεται) λίγο έξω από την πόλη, η οποία έστειλε το χρυσό 6062 με το μαύρο καντράν και τα διαμάντια.

Ο Μπάο Ντάι απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 83 ετών έχοντας εγκαταλείψει το Βιεντάμ στα μέσα της δεκαετίας του ’50 να μια ηδονιστική ζωή στο Παρίσι, χτισμένη γύρω από γυναίκες και τουρνουά γκολφ και μπριτζ. Το Rolex που είχε αγοράσει στη Γενεύη δημοπρατήθηκε από συγγενείς του το 2002.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement