Οι Έλληνες έκαναν στροφή στο… Made in Greece

Advertisement

Ο προβληματισμός για τις αιτίες της κρίσης φαίνεται πως οδηγεί τους Έλληνες σε μία πιο συνειδητή καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία υπαγορεύει στροφή στα ελληνικά προϊόντα.

Το 82% των Ελλήνων προτιμά τα ελληνικά προϊόντα, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα που διεξήχθη στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διακρίνεται να κυριαρχεί στην αγορά το καταναλωτικό κίνημα για τη στροφή στο Made in Greece, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως επισημαίνεται, η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος και η κατανόηση από το σύνολο σχεδόν των πολιτών, της σημασίας που έχει η στήριξη των εγχώριων προϊόντων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Advertisement

Μιλώντας στο CNN Greece o Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Γεώργιος Μπάλτας, σχολίασε:

«Το καταναλωτικό κίνημα «Made in Greece» αφορά συμπεριφορές αυτοσυντήρησης που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παραγωγική βάση της χώρας και τις θέσεις εργασίας».

Στροφή στο Made in Greece

Συγκεκριμένα, το 82,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα εισαγωγής. (Διευκρινίζεται ότι η ερώτηση αυτή αφορά την πρόθεση του καταναλωτή και φυσικά δεν ταυτίζεται με την τελική επιλογή του που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες όπως διαθεσιμότητα στο ράφι, τιμές, προσφορές, κτλ).

Advertisement

•Το 80,1% πιστεύει ότι υπάρχει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

•Το 86,7% δηλώνει ότι θέλουν να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής.

•Το 63,8% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα

Advertisement

•Το 90,7% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας.

•Το 87,2% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας.

Το καταναλωτικό κίνημα Made in Greece

Στροφη_στο_Made_in_Greece_-_Γραφημα_1

Advertisement

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπάλτας, δήλωσε:

«Τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας καταναλωτικών τάσεων του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών καταγράφουν για μία ακόμα φορά το καταναλωτικό κίνημα στήριξης των προϊόντων ελληνικής παραγωγής ή ελληνικής προέλευσης, το οποίο είναι πολύ ισχυρό και συντριπτικά πλειοψηφικό στο αγοραστικό κοινό.

Το καταναλωτικό κίνημα «Made in Greece» αφορά συμπεριφορές αυτοσυντήρησης που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παραγωγική βάση της χώρας και τις θέσεις εργασίας.

Advertisement

Είναι αξιοσημείωτη η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος και η κατανόηση από το σύνολο σχεδόν των πολιτών της σημασίας που έχει η στήριξη των εγχώριων προϊόντων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης υπερβαίνει την οικονομία, καθώς δημιουργεί πρόοδο και ευημερία σε κοινωνικό, τεχνολογικό, επιστημονικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Σήμερα, το «Made in Greece» μετράει πολύ στην εγχώρια αγορά. Είναι μήνυμα ποιότητας, ασφάλειας και αυτοσυντήρησης. Χρειαζόμαστε επίσης την ανάκτηση του κύρους του «Made in Greece» στις διεθνείς αγορές, για να υποστηριχθούν οι εξαγωγές της χώρας.»

πηγη:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement