Στην υγειά του Μπορντώ «πίνουν» οι γάλλοι οινοπαραγωγοί

Advertisement

Μια καλή σοδειά που αναμένεται να δώσει ανάσα στους οινοπαραγωγούς του Μπορντώ αποδεικνύεται το 2016, ειδικά αν συγκριθεί με τις προηγούμενες έξι χρονιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαδικτυακού «χρηματιστήριου» οίνων με έδρα το Λονδίνο, Liv-ex, οι αμπελώνες του Μπορντώ ξεκίνησαν ήδη να τιμολογούν τα κρασιά του 2016 υψηλότερα σε σχέση με το 2015, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις των παραγωγών και των κριτικών οίνου ότι η εκλεκτή σοδειά της συγκεκριμένης χρονιάς ήταν η καλύτερη των τελευταίων έξι ετών.

Αναλυτικότερα, το Alter Ego, το δεύτερο κρασί του Chateau Palmer στο Μαργκώ, τιμολογήθηκε στα 49 ευρώ (53,50 δολάρια) το μπουκάλι του 2016 από τους εμπόρους, 11% υψηλότερα από την τιμή των 44 ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Liv-ex.

Advertisement

Το Chateau d’Armailhac, ένας αμπελώνας στο Πογιάκ που ανήκει στον Βαρόνο Φιλίπ ντε Ροθτσάιλντ εκτιμάται στα 32,40 ευρώ το μπουκάλι, αυξημένο δηλαδή κατά 13%.

Η εκλεκτή σοδειά έρχεται μετά από μια ρευστή δεκαετία για την περιοχή του Μπορντώ, κατά την οποία οι τιμές εκτινάχθηκαν το 2011 για να υποχωρήσουν περισσότερο από 40% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι μέτριες ή κακές συγκομιδές μεταξύ του 2011 και του 2013 ακολουθήθηκαν από μια βελτιωμένη σοδειά το 2014 και μια ακόμα καλύτερης ποιότητας το 2015.

Advertisement

Το 2016 όμως, σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς, σηματοδοτεί ένα νέο υψηλό ποιότητας του παραγόμενου κρασιού.

«Παρά τις «δοκιμασίες» της σοδειάς του 2016, με τον βροχερό καιρό το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και την ξηρασία που ακολούθησε μέχρι και την συγκομιδή, η σοδειά αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη» ανέφερε ο Τζέιμς Σνόξελ, επικεφαλής των κρασιών Armit στο Λονδίνο, στην έκθεσή του για τους αμπελώνες του Μπορντώ.

Οι αγοραστές που παρακολούθησαν διάφορες γευσιγνωσίες στην περιοχή τον περασμένο μήνα συμφώνησαν ότι η ποιότητα είναι υψηλή και ανέφεραν ότι αναμένεται η καλή σοδειά να αποτυπωθεί και στις τιμές με αυξήσεις από 10% ή και περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Advertisement

Το κρασί, το οποίο σύμφωνα με πολλούς είναι συγκρίσιμο με τις σοδειές ορόσημο του 2009 και του 2010 – μάλιστα τις ξεπερνά από ορισμένες απόψεις – πωλείται ενώ ακόμα ωριμάζει στα βαρέλια.

Οι αγοραστές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μάλιστα το πρόσθετο κόστος εξαιτίας της πτώσης της λίρας έναντι του ευρώ αφότου η Βρετανία αποφάσισε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο.

Στην καλή σοδειά μάλιστα συνέβαλαν κατά πολλούς και οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.

Advertisement

Σύμφωνα με μια μελέτη των Λορένς Τζένι και Άξελ Μαρσαλ του Πανεπιστημίου του Μπορντώ οι θερμοκρασίες του Αυγούστου ήταν κατά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, ενώ ο μήνας είχε 30% περισσότερο ηλιοφάνεια από το μέσο όρο.

Όσο για τις πρώτες 13 μέρες του Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν οι πιο θερμές από το 1950, κι ακολουθήθηκαν από μια σύντομη βροχή την οποία διαδέχτηκε ακόμα περισσότερος ήλιος ο οποίος συνέβαλε στην ωρίμανση της σοδειάς.

Το  Chateau Branaire Ducru στο Σεν Ζιλιέν τιμολογήθηκε στα 39,60 ευρώ το μπουκάλι στους εμπόρους, 7% υψηλότερα από το 2015, ενώ πιο βόρεια το Chateau Ormes de Pez στο Σεν Εστεφ έφτασε τα 21,60 ευρώ το μπουκάλι, αύξηση 9%, σύμφωνα με Liv-ex.

Advertisement

Οι τιμές του Chateau Clerc Milon και του Chateau Cantemerle αυξήθηκαν επίσης.

Τον περασμένο μήνα τα κρασιά του 2016 του Chateau Cos d’Estournel κόστιζαν 120 ευρώ το μπουκάλι, αμετάβλητα δηλαδή από την τιμή με την οποία πρωτοκυκλοφόρησαν το 2015.

Όσο για τα γλυκά λευκά κρασιά της σοδειάς του 2016 στο Σοτέρνς Κινήθηκαν γενικά στα ίδια επίπεδα με το 2015 σε αντίθεση με το Chateau Rieussec η τιμή του οποίου έφτασε τα 42 ευρώ το μπουκάλι και το Chateau Suduiraut το οποίο άγγιξε τα 45,60 ευρώ, σύμφωνα με το Liv-ex.

Advertisement

Η καλή σοδειά του 2016, αναμένεται να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν ήδη πληγεί από τον παγετό του περασμένου μήνα.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement