F1: O Kubica θα οδηγήσει μονοθέσιο της Renault μετά το ουγγρικό GP

Η Renault θα δώσει στον Robert Kubica την ευκαιρία να δοκιμάσει το φετινό της μονοθέσιο στις δοκιμές εξέλιξης την Δευτέρα μετά το GP Ουγγαρίας.

Advertisement

Πιο κοντά στην μεγάλη επιστροφή στην F1 είναι ο Robert Kubica. Ο Πολωνός θα συμμετάσχει για πρώτη φορά μετά το ατύχημά του σε κανονικό, επίσημο σκέλος της F1.

Θα πάρει μέρος στις δοκιμές εξέλιξης που θα ακολουθήσουν το ουγγρικό GP. Και θα οδηγήσει το φετινό μονοθέσιο της Renault.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Kubica θα οδηγήσει μονοθέσιο υβριδικής τούρμπο τεχνολογίας, αφού στις προηγούμενες δύο δοκιμές είχε χρησιμοποιηθεί σασί Lotus με ατμοσφαιρικό V8.

Advertisement

Στη Renault, το αν θα δώσουν ή όχι στον Kubica τη δυνατότητα να δοκιμάσει στο Hungaroring το φετινό μονοθέσιο είναι κάτι που τους απασχόλησε για βδομάδες.

Η απόφαση να το κάνουν τελικά, δείχνει σαφώς την πρόθεση της ομάδας να έχει τον Πολωνό στο grid την επόμενη χρονιά.

Ο Cyril Abiteboul, αγωνιστικός διευθυντής της Renault, δηλώνει ότι η δοκιμή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Kubica ώστε η ομάδα να καταλήξει για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει στο μέλλον.

Advertisement

«Οι δύο πρώτες δοκιμές επέτρεψαν σε εμάς και στον Robert να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες», δήλωσε ο Abiteboul. «Η δοκιμή με την υβριδική τούρμπο RS17 στο Hungaroring θα μας επιτρέψουν να πάρουμε δεδομένα σε πιο αντιπροσωπευτικές συνθήκες. Μετά και από αυτή τη δοκιμή θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και να αποφασίσουμε αν ο Robert μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες τα επόμενα χρόνια».

Γραφειοκρατικά, ήταν κάπως περίπλοκο για την Renault να κανονίσει την δοκιμή του Kubica για την Ουγγαρία καθώς η προηγούμενη εμπειρία του σημαίνει ότι δεν κατατάσσεται στους rookies. .

Οι κανονισμοί της FIA απαιτούν οι δύο από τις τέσσερις μέρες δοκιμών να γίνονται από οδηγούς που δεν έχουν κάνει πάνω από δύο GP, ενώ ο Kubica έχει κάνει 76. Η Renault είχε χρησιμοποιήσει τον Hulkenberg στις δοκιμές του Bahrain, οπότε είχε μόνο μία μέρα διαθέσιμη για κανονικό οδηγό. Έτσι η συμμετοχή του Kubica γίνεται σε βάρος των Palmer και Hulkenberg.

Advertisement

Ο άλλος τρόπος για να γίνει μια δοκιμή με φετινό μονοθέσιο θα ήταν σε κάποιο test εγκλιματισμού. Οι ομάδες επιτρέπεται να κάνουν τέτοια σε περίπτωση αντικατάστασης οδηγού, αλλά σε πίστα που δεν είναι στο καλαντάρι. Καθώς ο Kubica έχει πάνω από δύο χρόνια να κάνει αγώνα, θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο test.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση, αν η Renualt κάνει τη δοκιμή εγκλιματισμού και αποφασίσει ότι τελικά ο Πολωνός δεν είναι έτοιμος για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση το 2018, η ομάδα θα χάσει μία από τις μέρες χειμερινών δοκιμών για το 2018.

Οπότε για την ώρα, προχωρά το πρώτο σενάριο, με τον Kubica να δοκιμάζει τη μία μέρα στην Ουγγαρία και τον Nicholas Latifi, δοκιμαστή της Renault και οδηγό στην Formula 2, να αναλαμβάνει την δεύτερη.

πηγη:drive.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement