Ο άνθρωπος που μένει μόνος του σε ένα νησί εδώ και 28 χρόνια [εικόνες]

Advertisement

Ο 78χρονος Mauro Morandi περπατάει συχνά στις βραχώδεις ακτές του νησιού Budelli και περνάει ώρες ατελείωτες αγναντεύοντας τη θάλασσα και ακούγοντας των ήχο των κυμάτων…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του National Geographic, το 1989, ανάμεσα στα νερά της Σαρδηνίας και της Κορσικής, το καταμαράν του Morandi με κατεστραμμένο κινητήρα παρασύρθηκε από τις δυνάμεις της θάλασσας στις ακτές του νησιού Budelli.

Όταν έμαθε ότι ο συντηρητής του θα έβγαινε στη σύνταξη σε δύο μέρες, ο Morandi απογοητευμένος από την κοινωνία που ζούσε, πούλησε το καταμαράν και εγκαταστάθηκε στο νησί όπου επιβιώνει μόνος του τα τελευταία 28 χρόνια.

Advertisement

Το Εθνικό Πάρκο Maddalena Archipelago αποτελείται από επτά νησιά και το Budelli θεωρείται το ομορφότερο από αυτά για τη Ροζ παραλία (Spiaggia Rosa).

Η πανέμορφη αυτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά έχει πάρει το όνομα της από την ροζ απόχρωση της άμμου που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των κοραλλιών και των κοχυλιών στη διάρκεια των χρόνων.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Spiaggia Rosa χαρακτηρίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση ως “τόπος υψηλής φυσικής αξίας”.

Advertisement

Η παραλία έγινε τότε μη προσβάσιμη για να προστατεύσει το εύθραυστο οικοσύστημα της και μόνο ορισμένες περιοχές παραμένουν ανοιχτές στους επισκέπτες.

pinna-kKHD-U1080807088290A7D-1024x576@LaStampa.it

Το 2016, μετά από μία δικαστική μάχη τριών χρόνων μεταξύ ενός επιχειρηματία της Νέας Ζηλανδίας και της ιταλικής κυβέρνησης για την ιδιοκτησία της γης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Budelli ανήκει στο εθνικό πάρκο Maddalena.

Advertisement

Την ίδια χρονιά, το πάρκο αμφισβήτησε το δικαίωμα του Morandi να ζήσει στο νησί και το κοινό απάντησε. Πάνω από 18.000 υπογραφές μαζεύτηκαν, πιέζοντας αποτελεσματικά τους τοπικούς πολιτικούς να καθυστερήσουν την απέλαση του Morandi από το νησί.

«Δεν θα φύγω ποτέ. Ελπίζω να πεθάνω εδώ και να αποτεφρωθώ και τις στάχτες μου να τις πάρει ο άνεμος» λέει ο Morandi. Πιστεύει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στην επανασύνδεση με τη γη, αφού όλοι είμαστε μέρος της ίδιας ενέργειας.

Οι Στωικοί της αρχαίας Ελλάδας ονόμαζαν αυτή τη συμπάθεια, την αίσθηση ότι το σύμπαν είναι ένας αδιαίρετος, ενοποιημένος ζωντανός οργανισμός ατελείωτος.

Advertisement

234590g-mauro-waving-budelli-island-italy.ngsversion.1500931508285.adapt_.676.1

Ο Morandi συλλέγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες πλαστικού που ξεβράζει η θάλασσα στις παραλίες και επηρεάζουν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού.

Παρά την αποστροφή του απέναντι στους ανθρώπους, υποδέχεται πάντα θερμά τους επισκέπτες και τους εκπαιδεύει σχετικά ε τους τρόπους που οφείλουν να προστατεύουν το οικοσύστημα.

Advertisement

«Δεν είμαι βοτανολόγος ούτε βιολόγος, αλλά γνωρίζω τα ονόματα φυτών και ζώων και έχω διάφορες γνώσεις για αυτά, που μου επιτρέπουν να εξηγώ στον κόσμο που έρχεται τι χρειάζεται ένα φυτό για να ζήσει. Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι  δε χρειάζεται να δουν την ομορφιά αλλά να την αισθανθούν με κλειστά μάτια”, προσθέτει ο Morandi.

Οι χειμώνες στο Budelli είναι ιδιαίτερα όμορφοι. Ο Morandi περνά πολύ καιρό χωρίς να έρθει σε επαφή με άνθρωπο κάνοντας ενδοσκόπηση και απολαμβάνοντας την ησυχία της φύσης. Απολαμβάνει να κάθεται στην παραλία και να ακούει τους ήχους του ανέμου και την θάλασσας που υποδηλώνουν την απόλυτη σιωπή.“Είναι ένα είδος φυλακής αλλά είναι μια φυλακή που επέλεξα εγώ ο ίδιος για τον εαυτό μου”.

234590g-mauro-sitting-budelli-island-italy.ngsversion.1500931512940.adapt_.676.1

Advertisement

Ο Morandi περνάει ώρες δημιουργώντας γλυπτά από κέδρους, διαβάζει με ζήλο τους Έλληνες φιλοσόφους και άλλους μεγάλους πατέρες της σύγχρονης λογοτεχνίας και βγάζει φωτογραφίας θαυμάζοντας πως αλλάζει το νησί από ώρα σε ώρα και από εποχή σε εποχή.

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους ανθρώπους που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους μόνοι τους. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στου πέρασμα των αιώνων ότι η μοναξιά αυξάνει τη δημιουργικότητα, όπως αποδεικνύεται από πολλούς καλλιτέχνες, ποιητές και φιλοσόφους που παρήγαγαν τα μεγαλύτερα έργα τους απομονωμένοι  από την κοινωνία.

234590g-mauro-reading-budelli-island-italy.ngsversion.1500931515864.adapt_.676.1

Advertisement

Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της ανάπτυξης της τεχνολογίας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το νησί το οποίο διαθέτει πλέον Wi-Fi. O Morandi που είναι μέλος σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα εκθέτει την ομορφιά των τοπίων στο ίντερνετ  με σκοπό να διευκολύνει τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και φύσης.

Είναι το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του για να παρακινήσει τους ανθρώπους να φροντίσουν τον μαρασμό του πλανήτη. «Η αγάπη είναι αποτέλεσμα της ομορφιάς και αντίστροφα. Όταν αγαπάς ένα άτομο βαθιά το βλέπεις τόσο όμορφο, αλλά όχι επειδή υπάρχει αντικειμενική ομορφιά αλλά γιατί αισθάνεσαι πράγματα μαζί του και γίνεσαι μέρος της ζωής του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη φύση”, καταλήγει ο Morandi.

πηγη:economy365.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement