Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξαναγεμίζουμε το πλαστικό μπουκάλι με νερό

Advertisement

Αποτελεί μια συνήθεια που την έχουν πολλοί, ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές που ο ανεφοδιασμός νερού μας είναι απαραίτητος τις ζεστές αυτές ημέρες.

Μέχρι τώρα αισθανόμασταν όλοι ασφαλείς έχοντας ένα γεμάτο μπουκάλι νερό πάντα μαζί μας το καλοκαίρι, έτοιμο να μας ξεδιψάσει και να μας χαρίσει ενέργεια ανά πάσα στιγμή.

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί πολύ ανθυγιεινό.

Advertisement

Οι περισσότεροι από εμάς, διατηρούν το πλαστικό τους μπουκάλι για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, αλλά φαίνεται ότι το μπουκάλι αυτό περιέχει τόσα μικρόβια, που κάποιοι λένε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από… τουαλέτα – ή τουλάχιστον αυτό έδειξαν τα τεστ που έγιναν από το αμερικάνικο site treadmillreviews.

Το treadmillreviews εξέτασε επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούσαν αθλητές για μια εβδομάδα και σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασαν, αποκαλύφθηκε ότι ο υψηλότερος αριθμός βακτηρίων που βρέθηκε σε ένα μπουκάλι περιλάμβανε περίπου 900 χιλιάδες μονάδες που δημιουργούσαν αποικίες ανά τετραγωνικό εκατοστό κατά μέσο όρο, δηλαδή περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το 60% των μικροβίων ήταν ικανό να προκαλέσει αρρώστιες, που σημαίνει ότι αν τελευταία δεν αισθάνεστε καλά, ίσως ο ένοχος να είναι αυτός.

Advertisement

Τα άσχημα νέα, δυστυχώς, δεν τελειώνουν εδώ, αφού τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνονται με τη φθορά τους από την πολλή χρήση.

Τα καλά νέα είναι ότι όσον αφορά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. κάτω από τον ήλιο), τα μπουκάλια του νερού περιέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο polyethylene terephthalate, γνωστό ως ΡΕΤ, το οποίο φαίνεται και από τον αριθμό «1» μέσα σε τρίγωνο στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.

Αν το μπουκάλι νερού περιέχει PET, δεν περιέχει την ουσία DEHA, μια ουσία που θεωρείται ότι εκλύεται στο νερό, όταν το μπουκάλι υποστεί αλλοιώσεις από τη ζέστη και την υψηλή θερμοκρασία.

Advertisement

Όπως και να ‘χει, όμως, η DEHA δεν θεωρείται καρκινογόνος παράγοντας σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Γενικότερα, όμως, κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι τα χημικά που εκλύονται στο νερό από τη χρήση του μπουκαλιού μπορεί να επηρεάσουν από ορμονικής άποψης έναν οργανισμό, όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια ξανά και ξανά, είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε μια φόρα και να τα ανακυκλώνετε ή τουλάχιστον, αν πρέπει να το ξαναγεμίσετε, να προτιμάτε αυτά που δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ) (έχουν τον αριθμό «7» στο κάτω μέρος τους), μια ουσία που εκλύεται στο νερό σε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες οδηγούν σε απελευθέρωση των χημικών 55 φορές γρηγορότερα από το κανονικά.

clickatlife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement