H Βρετανία κηρύσσει «πόλεμο» στις πίτσες και τα μπέργκερς

Advertisement

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα κατά της κατανάλωσης φαγητών με πολλές θερμίδες όπως τα μπέργκερς και τα έτοιμα γεύματα στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Το πρώτο βήμα αυτής της καμπάνιας έγινε πέρσι, όταν επιβλήθηκε «φόρος ζάχαρης» στα τρόφιμα.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Βρετανίας θα πρέπει να εξετάσει την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων από τα παιδιά και να ετοιμάσει μέχρι του χρόνου ένα πρόγραμμα που θα εξαλείφει τις επιπλέον θερμίδες από φαγητά «που τα παιδιά καταναλώνουν πιο πολύ». Ο οργανισμός έχει κατονομάσει «τα έτοιμα γεύματα, τις πίτσες, τα μπέργκερς, τα έτοιμα σνακς και τα σάντουιτς», ως τα φαγητά που είναι πιο πιθανόν να βρεθούν στο «στόχαστρο» του προγράμματος.

Advertisement

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, και στη συνέχεια θα λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις με την βιομηχανία τροφίμων και τους οργανισμούς υγείας προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα μειωθούν οι θερμίδες σε αυτά τα τρόφιμα.

Πιθανότατα, η κυβέρνηση θα καθορίσει μια σειρά μη δεσμευτικών οδηγιών για τις εταιρείες.

Αν και η εφαρμογή αυτών των οδηγιών δεν θα είναι υποχρεωτική ένα άτομο που γνωρίζει τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις άλλων μορφών αν δεν σημειωθούν αλλαγές στην βιομηχανία.

Advertisement

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα «μείωσης της ζάχαρης» που ζητά από την βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ζάχαρη στα προϊόντα της κατά 20% μέχρι το 2020.

«Πάρα πολλά παιδιά γίνονται παχύσαρκα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές της υγείας», σημειώνει ο υπουργός Υγείας Φίλιπ Ντιουν. «Έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο καλή ζωή, αλλά με το ένα τρίτο των παιδιών να τελειώνουν το δημοτικό παχύσαρκα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», προσθέτει.

Η βιομηχανία των τροφίμων υποδέχθηκε προσεκτικά τις κυβερνητικές παραγγελίες. Η Ομοσπονδία Φαγητού και Ποτού της Βρετανίας που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες του κλάδου, δήλωσε ότι θα «ανταπεξέλθει στην πρόκληση» του φόρου ζάχαρης και θα συμμετάσχει με τις δικές της προτάσεις στην συζήτηση για την μείωση των θερμίδων.

Advertisement

«Είμαστε ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την επέκταση της προσοχής της πέρα από την ζάχαρη και προς τις θερμίδες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ θεωρεί ότι τα σχέδια της κυβέρνησης πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν, καθώς ο «πόλεμος» στις θερμίδες δεν είναι μια απλή υπόθεση που απλά θέλει τις εταιρείες να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των θερμίδων θα σημάνει απλά ότι θα μειωθούν οι μερίδες, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Advertisement

Ο «φόρος ζάχαρης» πρωτοπαρουσιάστηκε στον προϋπολογισμό του 2016. Ο φόρος αυτές θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο του 2018 και ανέρχεται στις 18 πέννες ανά λίτρο αναψυκτικού που περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης στα 100 ml και 24 πέννες ανά λίτρο αναψυκτικού που περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement