Φάρμακο αποτρέπει έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνο του πνεύμονα

Advertisement

Ένα καινούργιο τρόπο για να προστατευτούν από εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου άτομα τα οποία έχουν ήδη υποστεί ένα έμφραγμα, παρουσιάζει νέα κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα.

Το φάρμακο δεν είναι στατίνη, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά ένα αντιφλεγμονώδες, κάτι που πρότειναν εδώ και χρόνια αρκετοί καρδιολόγοι ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μία κλινική μελέτη, η CANTOS, έρχεται να αποδείξει τα οφέλη στην πράξη.

Advertisement

Η δραστική ουσία που έλαβαν οι ασθενείς ονομάζεται κανακινουμάμπη (canakinumab ή  ACZ885).

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 25%, προστατεύει τους ασθενείς από την αθηροσκλήρωση και την αρθρίτιδα και αυτή τη στιγμή μελετάται και η θετική του επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει το Science, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβαν κανακινουμάμπη, εμφάνισαν μικρότερο ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια ενήλικες ανά τον κόσμο λαμβάνουν στατίνες για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους και να προφυλαχθούν από ένα ενδεχόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ωστόσο, οι μισές καρδιακές προσβολές σημειώνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Και οι επιστήμονες στρέφονται στην παραδοχή ότι η μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων στο σώμα μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση πολλών παθήσεων.

Advertisement

Η κανακινουμάμπη, που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή κάθε τρεις μήνες, μπορεί να μειώσει τα επαναλαμβανόμενα εμφράγματα κατά 25%.

Οι στατίνες περιορίζουν αυτόν τον κίνδυνο κατά περίπου 15%.

Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης, οι ασθενείς έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε μία από τις τρεις δόσεις του ACZ885 σε συνδυασμό με τρέχουσες καθιερωμένες θεραπείες, με το 91% αυτών να λαμβάνει στατίνες για τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων.

Η μελέτη έδειξε ότι το ACZ885 οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση κατά 15% στον κίνδυνο μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE), ένα σύνθετο σημείο που αποτελείται από το μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, το μη θανατηφόρο εγκεφαλικό και τον καρδιαγγειακό θάνατο, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Advertisement

Αυτό το όφελος διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης (διάμεση παρακολούθηση 3,7 ετών) και παρέμεινε σταθερό στις σημαντικές προκαθορισμένες βασικές υποομάδες.

Η μελέτη πέτυχε το στόχο της για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου με τη δόση των 150mg ACZ885.

Η δόση των 300mg έδειξε παρόμοιες επιδράσεις και η δόση των 50mg ήταν λιγότερο αποτελεσματική.

Advertisement

«Τα αποτελέσματα της μελέτης CANTOS είναι εξαιρετικά καθώς έχουμε πλέον σαφή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, πέραν της μείωσης της χοληστερόλης, η στόχευση της φλεγμονής μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου των ασθενών και ίσως ακόμα και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο Δρ Πολ Ρίντκερ, MD, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης CANTOS και Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακής Νόσου στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital.

«Εκ μέρους όλης της ομάδας της μελέτης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς και παρόχους υγείας των κέντρων που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη και φυσικά τους χιλιάδες ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη σε αυτά τα χρόνια, για το πάθος και την αφοσίωσή τους στην προώθηση της σημαντικής αυτής έρευνας».

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο γιατί δείχνουν ότι η επιλεκτική στόχευση της φλεγμονής με το ACZ885 μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ότι το ACZ885 μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική ανοσο-ογκολογική θεραπεία στόχευσης της IL-1β στον καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο Βας Ναρασιχμάν, Global Head Drug Development και Chief Medical Officer της Novartis.

Advertisement

«Ανυπομονούμε να υποβάλλουμε τα δεδομένα της μελέτης CANTOS στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση σε καρδιαγγειακές νόσους και να ξεκινήσουμε νέες μελέτες φάσης ΙΙΙ στον καρκίνο του πνεύμονα».

reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement