Η startup των 30 δισ. για την οποία μάλλον δεν έχετε ακούσει ποτέ

Advertisement

Η κινέζικη Meituan Dianping μόλις έγινε η τέταρτη πιο μεγάλη σε αξία startup εταιρεία του κόσμου, αφού η αποτίμησή της έφθασε τα 30 δισ. δολάρια ξεπερνώντας γνωστά ονόματα όπως η Airbnb και η Space X.

Και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την Meituan δεν είσθε ο μόνος. Η εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο είναι σχεδόν τελείως άγνωστη εκτός της Κίνας.

Η εταιρεία παραδίδει φαγητό στα σπίτια των πελατών της, πουλάει τρόφιμα και εισιτήρια σινεμά, έχει κριτικές εστιατορίων και προσφέρει εκπτώσεις σε προϊόντα για καταναλωτές που πραγματοποιούν μαζικές αγορές. Είναι κάτι σαν ένας συνδυασμός του Groupon, του Yelp και του Uber Eats.

Advertisement

Αυτό που κάνει ελκυστική τη Meituan στους επενδυτές είναι η κυρίαρχη θέση της σε μια αγορά που εξυπηρετεί παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2015 μέσω της συγχώνευσης της Meituan.com και της Dianping.com, που δημιούργησε τον κυρίαρχο παίχτη της Κίνας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η Meituan συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων από κολοσσούς όπως η Tencent Holdings, η Sequoia Capital και η αμερικανική Priceline Group.

Advertisement

«Είναι μια εταιρεία που έχει σχεδόν το μονοπώλιο στα στομάχια 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρει ο Κιθ Πόγκσον, αναλυτής της EY στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Γουάνγκ Σινγκ, ξεκίνησε το Meituan.com το 2010 ως ένα site παρόμοιο με το Groupon, οι χρήστες του οποίου εξασφάλιζαν εκπτώσεις για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών και γευμάτων σε εστιατόρια που γινόντουσαν μαζικά.

To Dianping.com ιδρύθηκε το 2003 σαν μια ιστοσελίδα που φιλοξενούσε κριτικές εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων και γρήγορα επεκτάθηκε και αυτή στον τομέα των εκπτώσεων. Η συνολική αποτίμηση και των δύο εταιρειών όταν συγχωνεύθηκαν πριν από δύο χρόνια έφθανε τα 15 δισ. δολάρια.

Advertisement

Οι κινεζικές εταιρείες είναι πολύ μεγάλες σε αξία από τις αντίστοιχες αμερικανικές. Η Groupon που κάποτε είχε προκαλέσει αίσθηση στην αγορά πλέον εκτιμάται στα 3 δισ. δολάρια. Η Yelp που παρέχει κριτικές έχει αξία 3,7 δισ. δολαρίων.

Η Meituan Dianping έχει πλέον επεκταθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Με μερικές κινήσεις στην εφαρμογή της οι Κινέζοι πελάτες της μπορούν να παραγγείλουν γεύματα, τρόφιμα, να κλείσουν ραντεβού για μασάζ ή για κούρεμα και πολλά άλλα.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι εύκολα για την εταιρεία. Η Meituan Dianping αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και τους ανταγωνιστές τους. Συγκεκριμένα ο όμιλος Alibaba υποστηρίζει μια ανταγωνιστική πλατφόρμα με την ονομασία Ele.me.

Advertisement

Κατά την τελευταία χρηματοδότηση η Meituan Dianping έλαβε κεφάλαια μεταξύ άλλων από το Canada Pension Plan Investment Board, την Trustbridge Partners, την Tiger Global Management, την Coatue Management καθώς και από το κρατικό fund της Σιγκαπούρης, GIC.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επεκταθεί στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού αλλά και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και στην παράδοση εμπορευμάτων με drones.

H συνολική χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. δολαρίων που έχει συγκεντρώσει η Meituan Dianping την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη startup εταιρεία του κόσμου μετά την Uber, την Didi και την Xiaomi Corp, σύμφωνα με τα στοιχεία της CB Insights.

Πηγή:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement