Το ρολόι της Apple θα προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο

Advertisement

Εμπλουτισμένες λειτουργίες που θα σώζουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, θα μπορεί να προσφέρει το ρολόι της Apple με έναν μικροσκοπικό αισθητήρα που θα ενσωματώνεται στο νέο λουράκι.

Και ενώ η συσκευή σήμερα ελέγχει μόνο τον καρδιακό ρυθμό (παλμούς), με τον αισθητήρα θα προβλέπει και θα ενημερώνει εάν πρόκειται αυτός που το φοράει να πάθει εγκεφαλικό.

Αν κάποιος την πρόκειται να πάθει εγκεφαλικό και το γνωρίζει, μπορεί άμεσα να πάρει ασπιρίνη και να μεταβεί σε νοσοκομείο.

Advertisement

Το KardiaBand έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία AliveCor και χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο του χρήση, προκειμένου να αναλύσει και να προβλέψει τον καρδιακό ρυθμό με βάση το Ιστορικό του και μία σειρά δεδομένων που του έχουν εισαχθεί και με τα οποία μπορεί να συγκρίνει τα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια από τους υγιείς.

Η συσκευή μετρά τον καρδιακό ρυθμό κάθε πέντε δευτερόλεπτα και αν ο σφυγμός ξεφύγει, τότε ενημερώνει τον χρήστη. Η έξυπνη λειτουργία του είναι ότι καταλαβαίνει τί είναι φυσιολογικό για τον χρήστη και τί πάει να ξεπεράσει το δεδομένο αυτό.

Το Apple Watch χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία εκμάθησης για τον εντοπισμό του καρδιακού ρυθμού που παρουσιάζει απότομη αύξηση, αλλά η νέα λειτουργία το πάει τεχνολογικά ένα βήμα παραπέρα και φυσικά το κάνει εξαιρετικά χρήσιμο αφού μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Advertisement

Το λουράκι του ρολογιού θα έχει στο κοντινό μέλλον τεχνολογία ηλεκτροκαρδιογράφου που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στα νοσοκομεία.

Η διαδικασία ηλεκτροκαρδιογραφήματος θα γίνει απλώς με την αφή του αντίχειρα στον ειδικό αισθητήρα για 30 δευτερόλεπτα και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται στην οθόνη του ρολογιού.

Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα εγγραφής της διαδικασίας και άμεσης αποστολής των αποτελεσμάτων στον καρδιολόγο.

Advertisement

Η τεχνολογία βέβαια δεν θα είναι και ιδιαίτερα οικονομική. Το  KardiaBand, η πρώτη ιατρική συσκευή – εξάρτημα για έξυπνο ρολόι που έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κοστίζει 200 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Apple ανακοίνωσε τη δική της ερευνητική πρωτοβουλία στον καρδιολογικό τομέα, λανσάροντας την εφαρμογή Aplle Heart Study που θα βοηθά στη συγκέντρωση πληροφοριών από τις διακυμάνσεις καρδιακού ρυθμού. Στόχος της εταιρείας είναι να διαγνώσει άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή (αρρυθμίες) και δεν το γνωρίζουν.

Πηγή:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement