Χωρίς δασμούς τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά στην Ευρώπη

Advertisement

Η Ιαπωνία και η Ε.Ε ολοκλήρωσαν την διμερή συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, που είχε ανακοινωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε, Cecilia Malmstrom αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Κομισιόν.

Σε κοινή ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe και του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker αναφέρεται ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είναι ηχηρό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

Χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις πέντε ετών για να οριστικοποιήσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία τη συμφωνία αυτή.

Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη και δημιουργεί την πιο εκτεταμένη ανοιχτή οικονομική ζώνη, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία ανήλθαν στα 140 δισ. δολάρια το 2016.

Advertisement

Βάσει των όρων της συμφωνίας, θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές τροφίμων –κυρίως στα τυροκομικά προϊόντα και στο χοιρινό κρέας, αλλά και κρασιού από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία.

Ως αντάλλαγμα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε.

Επίσης οι Ευρωπαίοι θα καταργήσουν σταδιακά δασμό 10% που είχαν επιβάλει στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά (3%) εντός επταετίας.

Advertisement

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τις εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, καθώς και μια σειρά μακροχρόνιων κανονιστικών εμποδίων.

Θα ανοίξει, επίσης, την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων και θα αυξήσει τις ευκαιρίες της ΕΕ για εξαγωγές σε διάφορους άλλους τομείς.

Η Ιαπωνία από τη μεριά της θα μειώσει δασμούς στο 97% των τροφίμων και κρασιών που εισάγονται από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, οι Αμερικανοί αγρότες θα υποστούν σημαντικές συνέπειες από τη συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας.

Advertisement

Η ιαπωνική αγορά αγροτικών προϊόντων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. Το χοιρινό κρέας είναι το βασικό γεωργικό αγαθό που εξάγεται από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία αυτή επηρεάζει 600.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία.

Πηγή:autoblog.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement