Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές

Advertisement

Αντιοξειδωτικά ονομάζονται οι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και από τη φθορά που οδηγεί σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν.

Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται για παράδειγμα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της κατάχρησης αλκοόλ ή και λόγω λοιμώξεων.

Advertisement

Στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες (όπως η C και η Ε), μέταλλα (όπως το σελήνιο) και τα φλαβονοειδή.

Οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι με διαφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο οι πολύτιμες ουσίες βρίσκονται επίσης στη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί. Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι 10 τροφές που σας δίνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.

1. Βατόμουρα: Τα αντιοξειδωτικά του βατόμουρου ονομάζονται πολυφαινόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα προστατεύουν από τη νοητική κατάπτωση με την πάροδο των ετών. Το φρούτο παρέχει επίσης βιταμίνη C.

Advertisement

2. Καρύδια πεκάν: Ο γευστικός ξηρός καρπός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση κυρίως για το δέρμα. Τα καρύδια πεκάν ρίχνουν επίσης τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστάτη.

3. Κράνμπερι: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερίνη, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο κράνμπερι βρίσκεται ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, το οποίο εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων όπως το E. coli στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προλαμβάνοντας έτσι τις ουρολοιμώξεις.

4. Καρύδια: Νόστιμα και υγιεινά, τα καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μαγγάνιο, ενώ παράλληλα παρέχουν ακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την καρδιά. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια παρέχουν πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Advertisement

5. Φράουλες: Το νόστιμο φρούτο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό και προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη ρύπανση.

6. Αγκινάρες: Χάρη στη σημαντική ποσότητα μαγνησίου που παρέχουν, οι αγκινάρες δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει δείξει ότι οι αγκινάρες κατατάσσονται στα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

7. Μύρτιλα: Τα μύρτιλα οφείλουν το όμορφο χρώμα τους σε ένα είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, ουσίες με ισχυρή αντικαρκινική δράση. Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και Κ αλλά και σε μαγγάνιο, συστατικά που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και την απώλεια μνήμης λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Advertisement

8. Μαύρη σοκολάτα: Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία πηγάζουν από τις φλαβονόλες της, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο κακάο και οι οποίες μειώνουν την πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη.

9. Κεράσια: Όπως τα μύρτιλα έτσι και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες δρουν όχι μόνο ενάντια στον καρκίνο αλλά και στις φλεγμονές και επίσης συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

10. Σμέουρα: Βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών της αρθρίτιδας, ενώ οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες που παρέχουν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που παρέχουν τα σμέουρα, η ελλαγιταννίνη, δρα και ενάντια στον καρκίνο.

Πηγή:onmed.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement