Τα καλύτερα τούβλα φτιάχνονται από αποτσίγαρα

Advertisement

Κάθε χρόνο σβήνονται και απορρίπτονται περίπου έξι τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα τα οποία μεταφράζονται σε απόβλητα συνολικού βάρους 1,2 τρισ. τόνων.

Οι γόπες των τσιγάρων, όπως και τα πλαστικά απορρίμματα ρυπαίνουν το περιβάλλον και τους υδροφόρους ορίζοντες. Μέχρι το 2025 θα αυξηθούν κατά 50% εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής και κατανάλωσης.

Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αποτσίγαρα δεν είναι ένα αθώο σκουπιδάκι, αλλά περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο και κάδμιο. Επειδή, η βιοδιάσπασή τους διαρκεί πολλά χρόνια, όλα αυτά τα μέταλλα μολύνουν το έδαφος και το νερό

Advertisement

Ανακύκλωση αποτσίγαρων

Ένας μηχανικός στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT), ο Δρ Αμπάς Μοχαγερανί ανακάλυψε έναν τρόπο για να μετατρέψει τα αποτσίγαρα σε ένα χρήσιμο δομικό υλικό, τούβλα.

«Εδώ και χρόνια ονειρεύομαι να βρω μια βιώσιμη και πρακτική λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης από τα αποτσίγαρα» δήλωσε ο επιστήμονας.

Ανακάλυψε, λοιπόν, έναν τρόπο να ενσωματώσει τα αποτσίγαρα ως πρώτες ύλες στη διαδικασία παραγωγής τούβλων πετυχαίνοντας «μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»: απομακρύνει επικίνδυνους ρύπους από το περιβάλλον και κατασκεύασε φθηνότερα τούβλα με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Advertisement

Όταν οι γόπες των τσιγάρων αναμειγνύονται με τον άργιλο των πλίνθων, η ενέργεια που απαιτείται για το «ψήσιμο» του υλικού είναι μειωμένη κατά 58% σε σύγκριση με τη συμβατική διαδικασία. Επίσης, προέκυψαν ελαφρύτερα τούβλα με ανώτερες μονωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη.

Όταν τα αποτσίγαρα «ψήνονται» μέσα στα τούβλα, τα βαρέα μέταλλα και άλλοι ρυπαντές παγιδεύονται και δεσμεύονται μέσα στο συμπαγές υλικό και δεν διαρρέουν στο περιβάλλον.

Ο Μοχαγερανί εκτιμά ότι εάν το 2,5 τοις εκατό των τούβλων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ενσωματώσουν αποτσίγαρα σε ποσοστό μόλις 1% επί των συνολικών υλικών που απαιτούνται θα λυνόταν το πρόβλημα.

Advertisement

Επίσης, η παραγωγική διαδικασία θα ήταν φθηνότερη και το περιβάλλον θα γλίτωνε από έναν επικίνδυνο ρύπο.

πηγη: econews

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement