Την πληρώνουν για να δοκιμάζει σοκολάτες -Η γλώσσα της είναι ασφαλισμένη για 1 εκ. λίρες

ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Advertisement

H Χέιλι Περκς 28 ετών, είναι επιστήμονας σοκολάτας και ζει με τον σύζυγό της Ράιαν στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας.

Περιγράφει πώς είναι να δοκιμάζεις σοκολάτες για να κερδίζεις τα προς το ζην.

«Στέκομαι στην κουζίνα για τις δοκιμές, στη δουλειά, βάζω ένα κομμάτι σοκολάτα στη γλώσσα μου και περιμένω να αρχίσει να λιώνει.
Ξαφνικά αισθάνομαι διάφορες γεύσεις.

Advertisement

Αυτό το κομμάτι φτιάχτηκε στην ίδια κουζίνα, στην οποία φτιάχτηκε μία μπάρα με άρωμα φράουλα και παρότι αυτή η σοκολάτα δεν περιέχει κανένα φρούτο μπορώ να αισθανθώ στοιχεία της φράουλας.
Μπορώ να ανιχνεύσω το μείγμα συστατικών, χωρίς να κοιτάζω τη συνταγή – αυτό είναι κάτι που έχω μάθει να κάνω ως επιστήμονας σοκολάτας.

Όταν λέω στους ανθρώπους ότι πληρώνομαι για να τρώω σοκολάτα κάθε μέρα, ως μέρος της δουλειάς μου, συχνά δεν με πιστεύουν.

Μεγαλώνοντας, το εργοστάσιο Cadbury ήταν σχεδόν δίπλα από την πόρτα του σπιτιού μου.
Έτσι, όταν ήμουν 19 και σπούδαζα μαθηματικά στο κολέγιο, το θεματικό πάρκο Cadbury World, πόλος έλξης επισκεπτών ήταν το ιδανικό μέρος για να βρω μια θέση εργασίας μερικής απασχόλησης.

Advertisement

Μου άρεσε να είμαι εκεί και μετά από ένα χρόνο υπέβαλα αίτηση για εργασία πλήρους απασχόλησης ως μαθητευόμενη chocolatiere, βοηθώντας στα πάντα, από την παραγωγή δειγμάτων σοκολάτας για δοκιμές έως την έρευνα δεδομένων.
Χημεία και μαθηματικά είναι απαραίτητα. Την πρώτη μου μέρα, έμαθα τα πάντα για διαφορετικές τεχνικές, όπως πώς να κρυσταλλώνω τη σοκολάτα που δημιουργεί τη γυαλάδα.

Πέρασαν δύο χρόνια για να μάθω τις βασικές δεξιότητες για το ρόλο, όπως να αναλύω τα συστατικά και να τελειοποιώ τους συνδυασμούς των γεύσεων.

Σπούδασα στο πανεπιστήμιο για να διευρύνω τις γνώσεις μου στην παρασκευή σοκολάτας.

Advertisement

Σε πέντε χρόνια απέκτησα πτυχίο στις φυσικές επιστήμες με ειδίκευση στη χημεία. Όταν ήμουν 23 ετών εντάχθηκα στην υψηλού κύρους ομάδα δοκιμών, που δοκιμάζει όλα τα πρωτότυπα.

Είμαστε 10, περάσαμε από αυστηρά τεστ γεύσεων προτού γίνουμε δεκτοί.
Πρόσφατα η Cadbury ασφάλισε τη γλώσσα μου για 1 εκ. λίρες Αγγλίας.

Είμαι η μοναδική στην εταιρεία για την οποία έχει γίνει αυτό και έχω μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να αποφεύγω να τρώω συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές, επειδή μπορεί να καταστρέψουν τους γευστικούς κάλυκές μου, αλλά μπορώ να ζήσω με αυτό.

Advertisement

Μου αρέσει που κάθε μέρα είναι διαφορετική.

Τη μία μέρα δοκιμάζω νέους συνδυασμούς για να βεβαιωθώ ότι η γεύση είναι η σωστή προτού οι καταναλωτές την δοκιμάσουν. Την άλλη διαβάζω περιοδικά για να ελέγξω τις τάσεις της μόδας που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη συσκευασία.
Ταξιδεύω για εβδομάδες σε όλο τον κόσμο και επισκέπτομαι άλλα εργοστάσια σοκολάτας για να ελέγξω τα προϊόντα τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόση δουλειά απαιτείται για να δημιουργηθεί η μπάρα σοκολάτας που τρώνε.

Φυσικά, φίλοι και οικογένεια πάντα θέλουν να ξέρουν τι καινούριο ετοιμάζουμε αλλά δεν μπορώ ποτέ να το πω, καθώς είναι άκρως απόρρητο – μάλιστα πρέπει να υπογράψω συμφωνία εμπιστευτικότητας.
Η δουλειά είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου – και στη δουλειά γνώρισα τον σύζυγό μου Ράιαν, γραφίστα πριν από επτά χρόνια. Όταν παντρευτήκαμε τον περασμένο Αύγουστο, ο δίσκος ήταν γεμάτος σοκολάτες.

Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω άλλη δουλειά. Μου αρέσει να τρώω σοκολάτα κάθε μέρα».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement