Λιγότερα εμφράγματα για όσους πάνε με το ποδήλατο στη δουλειά

Advertisement

Μισή ώρα ποδήλατο την ημέρα μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Μάλιστα δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσει κανείς το ποδήλατο, αφού ακόμα κι όσοι αρχίζουν στα 50 ή στα 60 τους αποκτούν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, λένε οι ερευνητές.

Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν ταυτοχρόνως σε δύο ξεχωριστές ιατρικές επιθεωρήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Advertisement

Στην πρώτη, που δημοσιεύεται στο Circulation, επιστήμονες από τη Δανία παρακολούθησαν επί μία 20ετία την πορεία της υγείας 45.000 συμπολιτών τους ηλικίας 50-65 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι συνήθιζαν να κάνουν καθημερινά ποδήλατο είχαν έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Επιπλέον, όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο κατά την πρώτη πενταετία της μελέτης είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν άρχισαν ποτέ το ποδήλατο.

Συνολικά υπήρξαν 2.892 εμφράγματα στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι το 7% θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι οι εθελοντές τους είχαν αρχίσει κάποια στιγμή το ποδήλατο.

Advertisement

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association, επιστήμονες από τη Σουηδία παρακολούθησαν επί 10 χρόνια περισσότερους από 20.000 σαραντάρηδες, πενηντάρηδες και εξηντάρηδες εθελοντές.

Όσοι από αυτούς πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά ή το άρχισαν μετά την έναρξή της και το διατήρησαν έως το τέλος της, είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, 11% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, 20% μικρότερο κίνδυνο αυξημένης χοληστερόλης και 18% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα ώστε δυσκολεύονται να βρουν λίγη ώρα για άσκηση, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία. Η χρήση ποδηλάτου ως μέσου μαζικής μεταφοράς επιλύει το πρόβλημα και παρέχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, δήλωσε ο δρ Άντερες Γκρέντβεντ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ο οποίος ήταν ο επιβλέπων ερευνητής της πρώτης μελέτης.

Advertisement

Δεν μένει παρά να πάρετε την έγκριση του θεράποντος ιατρού σας, για να ξεκινήσετε.

πηγη:tanea.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement