«Ο Θίασος» στην κορυφή της λίστας με τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Advertisement

«Ο Θίασος» η δραματική κινηματογραφική ταινία του 1975, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες (1975 – 2015), στις οποίες κατέληξαν κατόπιν ψηφοφορίας οι Έλληνες κριτικοί.

Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη, «Γκόλφω, η βοσκοπούλα».

Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ.

Advertisement

Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επεδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, επειδή θεωρούσαν ότι αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή σκοπιά, παρόλο που ήταν απόλυτα ακριβής στην καταγραφή των γεγονότων.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις δέκα καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες συναντάμε την ταινία «Στάλκερ» του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Advertisement

Η ταινία περιγράφει την πορεία τριών ατόμων μέσα σε ένα φανταστικό τοπίο που ονομάζεται «Ζώνη» αναζητώντας ένα σημείο που λένε ότι εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες του ανθρώπου.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Οι δέκα ελληνικές ταινίες

1. «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

2. «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη

3. «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη

4. «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη

5. «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου

6. «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου

7. «Καρκαλού» του Σταύρου Τορνέ

8. «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

9. «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

10. «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη

Οι δέκα ευρωπαϊκές ταινίες

1. «Στάλκερ» του Αντρέι Ταρκόφσκι

2. «Επάγγελμα Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι

3. «Η Επιστροφή» του Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ

4. «Δεκάλογος» του Κριστόφ Κισλόφσκι

5. «Κρυμμένος» του Μίκαελ Χάνεκε

6. «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Advertisement

7. «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

8. «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

9. «Ένας Αμερικανός Φίλος» του Βιμ Βέντερς

10. «Το Στοιχείο του Εγκλήματος» του Λαρς φον Τρίερ

Σημειώνεται ότι οι προβολές για τα σαράντα χρόνια της ΠΕΚΚ μεταφέρονται από τις 17 Νοεμβρίου στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα, ενώ στις 23 Νοεμβρίου σε κεντρική αίθουσα της πόλης θα διεξαχθεί ανάλογη εκδήλωση για την παρουσίαση των καλύτερων ελληνικών και ευρωπαϊκών ταινιών. Σύντομα, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

πηγη:naftemporiki

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement