Τα κρεμμύδια καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων

Advertisement

Τα κρεμμύδια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας καθώς συμπεριλαμβάνονται στα περισσότερα φαγητά μας, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη καυτερή γεύση.

Αυτή η ιδιαίτερη γεύση τους μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρεμμύδια έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και αν εκτός από γευστικά είναι και ωφέλιμα στον οργανισμό μας, καθώς οι καυτερές γεύσεις θεωρείται ότι καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών μετρώντας τις συγκεντρώσεις φλαβονοειδωών και φαινολικών ουσιών, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών.

Advertisement

Επιπλέον, εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών.

Εξέτασαν δηλαδή την καταστολή που κατάφερναν να πετύχουν σε καλλιέργειες κυττάρων από καρκίνο του ήπατος και καρκίνο παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση και το πιο έντονο άρωμα, είχαν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση.

Advertisement

Μάλιστα, οι ποικιλίες όπως Western Yellow, New York Bold και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είχαν τη μεγαλύτερη δράση στο να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ενώ η ποικιλία κρεμμυδιών Vidalia, όπως και άλλες που έχουν πιο ήπια γεύση, περιείχαν τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πετύχαιναν λιγότερη καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ενώσεων και προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

Advertisement

Ο φυσιολογικός μεταβολισμός, όπως επίσης και διάφορες άλλες καταστάσεις, προκαλούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο DNA με αποτέλεσμα αυτές να είναι αιτία διαφόρων καρκίνων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ ενδιαφέροντα αναφορικά με την επίδραση των κρεμμυδιών στην υγεία, όπως είπαν οι ερευνητές, διότι μπορεί να ήταν γνωστή η αντικαρκινική δράση των κρεμμυδιών, όμως είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εστιάζει στις διαφορές όσον αφορά την ισχύ της αντικαρκινικής δράσης μεταξύ διαφόρων ποικιλιών κρεμμυδιών.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν εστίασαν στην κατανάλωση κρεμμυδιών στην καθημερινότητά μας, ώστε να γνωρίζουμε τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε.

Advertisement

Αυτό που είναι γνωστό, είναι μόνο το γεγονός ότι οι πιο καυτερές γεύσεις είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές ως προς την καταστολή των καρκινικών κυττάρων.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement