Ο καλύτερος νέος σεφ στην Ευρώπη είναι Ελληνας

Advertisement

Τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ (European Young Chef) για το 2016 απέσπασε ο Ρόδιος σεφ Σταμάτης Μισομικές, που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019.

Ο ταλαντούχος νεαρός σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, εξασφάλισε το πρώτο βραβείο συμμετέχοντας με το πιάτο του «Σαλάς, η χαρά της γέννησης», με τον διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένο σεφ Joan Roca, να ηγείται της κριτικής επιτροπής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, στο Sant Pol de Mar, ενώ εξαρχής δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Σταμάτης Μισομικές θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο, καθώς οι 6 της κριτικής επιτροπής του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία όλων.

Advertisement

Με υλικά από όλα σχεδόν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως ντοματάκι Σαντορίνης, κάπαρη από τη Ρόδο, σαφράν από την Αστυπάλαια, Συμιακό γαριδάκι κ.α., ο ταλαντούχος σεφ κατάφερε να ενθουσιάσει την κριτική επιτροπή, ξεπερνώντας μάλιστα σε βαθμολογία σεφ από χώρες που έχουν μακρά παράδοση στην υψηλή γαστρονομία.

Οι δέκα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Ολλανδία και την τρίτη η Ιταλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις Ισπανικές εφημερίδες και τις ιστοσελίδες, φιγουράρησε η νίκη του Έλληνα σεφ, η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε 19 συστατικά από διάφορα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Advertisement

Σκοπός του ήταν, με την ανάμειξη των συστατικών αυτών, να αναδείξει τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις της Aegean Cuisine.

Ιδιαίτερη σημασία στον διαγωνισμό είχε και η αφήγηση ως θεμελιώδες στοιχείο που χαρακτηρίζει κάθε πιάτο και αναδεικνύει ταυτόχρονα τον πλούτο των γεύσεων.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, συνεχάρη τον Σταμάτη Μισομικέ για την επιτυχία του, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, για την επιλογή της να εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο ο ταλαντούχος Ροδίτης σεφ.

Advertisement

Η συμμετοχή του Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό European Young Chef 2016, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στρατηγικό εταίρο της περιφέρειας στον δρόμο για την απόκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, ενώ δάσκαλός του και συνοδός είναι ο διάσημος Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης.

πηγη:imerisia.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement