Τι κρασί θα πιούμε το 2017

Advertisement

Οι δύο λέξεις-κλειδιά για το κρασί του 2017 είναι «πειραματισμός» και «εξερεύνηση».

Μια ασίγαστη δίψα για το καινούργιο, σημαίνει ότι κρασιά από λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό ποικιλίες, όπως η Verdejo, και αντίστοιχες περιοχές στην Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική και την Αριζόνα των ΗΠΑ, θα τραβήξουν την προσοχή μας τη νέα χρονιά.

Οι μέρες που ο καταναλωτής προτιμούσε τα γνωστά brands, τις εύκολες στην προφορά ποικιλίες και τα συμβατικά μπουκάλια κρασιού, ανήκουν στο παρελθόν.

Advertisement

Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το 2016 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχουν καταγράψει.

Η πλανητική υπερθέρμανση είναι κακή για τις πολικές αρκούδες, αλλά βολική για το κρασί, καθώς ποικιλίες όπως το pinot noir μπορούν να καλλιεργούνται για περισσότερο διάστημα.

Ας δούμε μερικές από τις τάσεις στο κρασί για το 2017:

Περισσότεροι καλοί αφρώδεις οίνοι

Τα αφρώδη κρασιά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως αφορμή για καθημερινούς εορτασμούς (ή παρηγοριά).

Advertisement

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η κατανάλωση σαμπάνιας αυξήθηκε κατά 10% μέσα στο 2016.

Η αναζήτηση ακόμη πιο οικονομικού αφρώδους οίνου θα οδηγήσει τους καταναλωτές σε επιλογές πέρα από το prosecco και το pet-nat.

Περιοχές από την Franciacorta της Ιταλίας μέχρι την Τασμανία έχουν αρχίσει να σπάνε τον κώδικα της σαμπάνιας, με νέες παραλλαγές της κλασικής συνταγής.

Advertisement

Το 2017 περιμένουμε να λάμψουν δύο νέες κατηγορίες: τα ισπανικά cava, που παρασκευάζονται με την ίδια μέθοδο όπως η σαμπάνια, και τα ιταλικά ξηρά lambrusco – ήδη λευκές και κόκκινες εκδοχές τους εμφανίζονται σταδιακά σε λίστες κρασιών ορισμένων εστιατορίων.

Η hot περιοχή του 2017; Η Κοιλάδα του Λίγηρα

Η Βουργουνδία είναι ακόμη περιζήτητη αλλά όλο και πιο ακριβή, επομένως η Κοιλάδα του Λίγηρα θα είναι η επόμενη τοποθεσία που θα τραβήξει την προσοχή μας.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% πέρυσι, αριθμός που σίγουρα θα μεγαλώσει. Ίσως να γνωρίζετε την Chinon, αλλά λιγότερο γνωστές περιοχές της Κοιλάδας του Λίγηρα όπως οι Touraine, Anjou, Saumur και Vouvray αναμένεται να λάμψουν.

Advertisement

Το ενδιαφέρον για τα κρασιά από τις βόρειες περιοχές της Γαλλίας είναι μεγαλύτερο από ποτέ – τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτά.

«Ανθίζουν» τα ελαφριά κόκκινα

Δύο υπάρχουσες τάσεις αναμένεται να σπρώξουν πολύ τα ελαφριά κόκκινα κρασιά από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη είναι φετινή τρέλα για τα ροζέ κρασιά. Όπως και τα ροζέ, έτσι και τα ελαφριά κόκκινα μπορούν να σερβιριστούν δροσερά και να επεκτείνουν τους ορίζοντες των φανατικών του ροζέ.

Advertisement

Μάλιστα, όλα τα φρουτώδη κόκκινα είναι καλύτερα όταν παγώνουν και αναδεικνύουν τα αρώματά τους.

Η δεύτερη τάση είναι η στροφή στα κρασιά από δροσερά κλίματα (όπως η Κοιλάδα του Λίγηρα που προαναφέραμε), που είναι ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Δεν χρειάζονται παλαίωση, είναι γευστικά και ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Φέτος θα δείτε frappato από τη Σικελία, schiava και lagrein από την Alto Adige της Βόρειας Ιταλίας, pinot noir από την Αλσατία και zweigelt από την Αυστρία στις λίστες κρασιών με το ποτήρι πολλών εστιατορίων.

Advertisement

Θα πιούμε καλό κρασί από… κουτάκια αναψυκτικού

Το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά μέχρι στιγμής για το κρασί σε κουτιά αναψυκτικού. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 125,2% σύμφωνα με τη Nielsen.

Το αφρώδες κρασί σε τενεκεδάκι υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πλέον οινοποιεία όπως το Union Wine Company στο Oregon γεμίζουν τα κουτάκια με το ίδιο Underwood pinot noir που βάζουν στα μπουκάλια τους.

Advertisement

Είναι βολικά στη χρήση, φιλικά στο περιβάλλον και παγώνουν εύκολα. Μέσα στο 2017 θα δούμε επίσης να χρησιμοποιούνται και καλοσχεδιασμένα πλαστικά μπουκάλια.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement