Το Facebook κατηγορείται (ξανά) για λογοκρισία και φυλετική προκατάληψη

Advertisement

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει το Facebook όσον αφορά την λογοκρισία και την αφαίρεση περιεχομένου, με καταγγελία περίπου 70 κοινωνικών ομάδων που μάχονται για τα ατομικά δικαιώματα να στέλνουν μια επιστολή στον ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου.

Στην επιστολή, που εστάλη προσωπικά στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατηγορούν την ιστοσελίδα για «δυσανάλογη φυλετική λογοκρισία χρηστών του Facebook».

Αίτημα των ομάδων είναι η υπηρεσία να καθορίζει με σαφή τρόπο ποιους όρους έχει παραβιάσει μια διαγεγραμμένη ανάρτηση.

Advertisement

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει προχωρήσει πολλές φορές στην απομάκρυνση περιεχομένου που έχει αναφερθεί ή επισημανθεί από τους χρήστες της, εάν κριθεί ότι έχει παραβιάσει κάποιους από τους όρους χρήσης της υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει «φυλετική προκατάληψη».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Οι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives έχουν επανειλημμένως αναφέρει την κατάργηση εικόνων οι οποίες συζητούνται και έχουν θέμα τον ρατσισμό ή διάφορες διαδηλώσεις, με την αιτιολογία ότι παραβιάζονται τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook. Την ίδια στιγμή, παρενοχλήσεις και απειλές που έχουν ως στόχο ακτιβιστές βάσει της φυλής, της θρησκείας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ευδοκιμούν στο Facebook. Η πρόσφατη απάντησή σας δείχνει ότι αντιμετωπίζετε το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο. Εμείς διαφωνούμε.»

Advertisement

Το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει έρθει αντιμέτωπη με πληθώρα καταγγελιών σχετικά με θέματα λογοκρισίας περιεχομένου, όπως πολιτικές απόψεις, γυμνές και ιστορικές φωτογραφίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφαίρεση της φωτογραφίας από «το κορίτσι της ναπάλμ».

Στον συνασπισμό που απέστειλε την επιστολή περιλαμβάνονται μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως η American Civil Liberties Union, Color of Change και το Center for Media Justice.

πηγη:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement