Ακόμα και 20 λεπτά γυμναστικής δρουν προστατευτικά έναντι των φλεγμονών

Advertisement

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά σε όλους.

Η γυμναστική βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και τον αγγείων, το λιπιδαιμικό προφίλ, αυξάνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος.

Νέα ερευνητικά δεδομένα, όμως, αποκαλύπτουν και έναν άλλο, βαθύτερο ρόλο της γυμναστικής, που έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Advertisement

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο, οδηγούν σε μια αλληλουχία αντιδράσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση μιας σειράς φλεγμονωδών παραγόντων, όπως ο παράγοντα TNFa.

Φλεγμονή είναι μία από τους βασικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία μας από μικροβιακή προσβολή.

Δεδομένου ότι η συστημική φλεγμονή συσχετίζεται με μια πλειάδα χρόνιων νόσων, μεταξύ των οποίων το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά και ότι αρκετοί άνθρωποι αδυνατούν να δεσμευτούν σε καθημερινή ή σε έντονη άσκηση, τα νέα αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Advertisement

Ακόμα περισσότερο δε καθώς ένα 20λεπτο μέτρια άσκησης είναι εφικτό για όλους ανεξαιρέτως.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όλους να ασχοληθούν με ό,τι αγαπούν ως άσκηση, έστω και για 20 λεπτά κάθε μέρα, και με αυτό τον τρόπο θα προφυλάξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα από πιθανές φλεγμονές.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement